Čanak pozvao evroposlanike da ne izmene slobodu putovanja u EU

"To bi ojačalo evroskepticizam u regionu i bilo podstrek za političare koji zastupaju etničke barijere"

28. apr 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak apelovao je danas na poslanike Evropskog parlamenta i na Savet ministara Evropske unije da ne prihvate predlog odluke po kojoj državljani zemalja izvan EU više ne bi mogli da u zemlje Šengenske zone putuju slobodno, bez prethodne prijave i takse.

Čanak je u pisanoj izjavi naveo da predlog te odluke obuhvata i državljane svih zemalja Zapadnog Balkana i druge kojima sada nije potrebna ulazna viza za Šengensku zonu.

Predlog odluke previđa da bi građani koji žele da putuju u neku od zemalja iz zone Šengena, morali da na internetu zatraže odobrenje i, ukoliko im put bude dozvoljen, da plate taksu.

„Ovakva odluka će još više ojačati evroskepticizam koji postoji u našem regionu, a biće novi podstrek za političare koji zastupaju vrednosti podela i etničkih barijera. Srbija teži ulasku u Evropsku uniju. Našoj državi je mesto u zajedničkoj porodici naroda Starog kontienta“, rekao je Čanak.

LSV će pokušati da utiče na preispitivanje ove odluke preko poslanika Evropskog parlamenta, koji su članovi političkih partija sa kojim blisko sarađuje, naveo je Čanak.

Izvori Agencija Beta u EU u Briselu su u četvrtak potvrdili pedlog odluke o tome da će u sklopu mera koje EU uvodi za stroži nadzor spoljnih granica, i državljani zemalja Zapadnog Balkana morati da preko interneta od Evropske unije zatraže dozvolu za ulazak u prostor Šengena, iako im nije potrebna viza, i da plate taksu od sedam evra.

Tu odluku koju su usaglasili ambasadori zemalja EU, treba da potvrdi Evropski parlament, a potom usvoji i Savet ministara Unije, da bi od januara 2021. stupila na snagu u sklopu sistema ETIAS (European Travel Information and Authorisation System – Evropski sistem za putne informacije i odobrenja).

Posle podnošenja zahteva, putnik koji namerava da krene u Šengenski prostor EU bi u roku od 96 sati dobio odgovor dali može da putuje.

Dozvola za putovanje bi važila tri godine, piše se u objašnjenju mera u sklopu sistema ETIAS.

Cilj je, kako je izjavio Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske koja je predsedavajuća EU, da se „zna ko dolazi u EU pre nego stigne na granicu, tako da ćemo biti u stanju da bolje zaustavimo one koji mogu predstavljati pretnju našim građanima“.

Kako se navodi u obrazloženju odluke,“ETIAS će omogućiti da se unapred proveri i, ako bude nužno, odbije dozvola za putovanje i ulazak u šengenski prostor građanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza“.

(Autonomija, Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga