Čanak: Platforma o Vojvodini je minimum za LSV

"U budućnosti ćemo se dogovarati oko svakog projekta ponaosob"

07. nov 2013

Nakon što je Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine usvojio Predlog platforme o polaznim osnovama za izradu zakona o finansiranju Autonomne Pokrajine Vojvodine, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, jednog od predlagača platforme, Nenad Čanak ističe da i dalje ne postoji konsenzus po svim pitanjima u vladajućoj koaliciji u Vojvodini, kao i da je predlog platforme minimum na koji je LSV uopšte mogla da pristane.

Čanak je, gostujući u emisiji „Jedan na jedan“ Radio-televizije Vojvodine, rekao da činjenica da je zajednička platforma ugledala svetlost dana nije uticala na to da se izglade odnosi sa većinskim partnerom u koaliciji, Demokratskom strankom, koja se, kako kaže, već dugi niz godina arogantno ponaša prema svojim koalicionim partnerima, pre svega Ligi socijaldemokrata Vojvodine i Savezu vojvođanskih Mađara.

„To je nedopustivo i mi to nećemo trpeti, što znači da ćemo se u budućnosti dogovarati oko svakog projekta ponaosob. Niko više nema pravo na apriornu podršku“, ističe lider ligaša.

Objašnjavajući činjenicu da predlog platforme predviđa promenu poreskog sistema Srbije, kojom bi se AP Vojvodini omogućilo da vrši naplatu poreza na određenoj teritoriji, Čanak je rekao da je poreska uprava za Vojvodinu najbolji lakmus i pokazatelj onoga čime će se sada baviti takozvani lajavci, a to je navodno otcepljenje Vojvodine.

„Niko ne primećuje šta se dešava sa Kosovom ili porast nasilja u društvu, nego se šamari lupaju mirnim i glupim „lalama“, koji se neće buniti. A sama Vojvodina nije u ustavnom poretku Srbije; ona stoji sa strane, vezana tankim nitima i služi tome da jednog dana može da se odseče i otpadne“, objašnjava lider LSV.

Smisao platforme je, dodaje Čanak, da se Srbija dovede do toga da poštuje svoj Ustav i zakone, a momenat u kojem se ona donosi on objašnjava činjenicom da dok je na vlasti bila Demokratska stranka, u čijoj su ruci bili „i nož i pogača“, nije urađeno ništa, te da je priča o Statutu Vojvodine – „priča za malu decu“.

(Autonomija/RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga