Čanak: Pet godina posle isteka Zakona o lustraciji vraćamo se u mračne devedesete

"Izostanak lustracije i povratak devedesetih uticao na odlazak mnogih iz ove zemlje i na biračku apatiju onih koji ovde ostaju"

11. juna 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da se Srbija zbog nedostatka političke volje za ponovnim donošenjem i sprovođenjem Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, odnosno zakona o lustraciji, čije je važenje prestalo na današnji dan 2013. godine, „vraća u mračne devedesete“.

„Uprkos svim apelima LSV, nije bilo političke volje ni da se taj zakon sprovede dok je trajao, niti da se spreči da zastari, a kamoli da se, kada je zastareo, vrati u skupštinsku proceduru i usvoji novi. Upravo izostanak lustracije je omogućio da se u politički život Srbije nakon kratkog predaha vrate akteri mračnih devedesetih godina prošlog veka“, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

On je ocenio da ljudi koji su devedesetih učestvovali u ratnoj politici „nastavljaju politiku Slobodana Miloševića i planiraju da mu podignu spomenik, narušavaju odnose sa susedima, štete ugledu vojske i uznemiravaju građane u Hrtkovcima“.

„Oni danas prekrajaju istoriju, rehabilituju izdajnike, veličaju ratne zločince, pravdaju ubice premijera (Zorana Đinđića), uvode nasilje, koriste jezik mržnje i podela. Slobodno se može reći da je izostanak lustracije i povratak devedesetih uticao na odlazak mnogih iz ove zemlje i na biračku apatiju onih koji ovde ostaju“, ocenio je lider LSV.

Navodeći da je lustracija važan preduslov za trajne i kvalitetne promene u Srbiji i da za nju nije kasno, on je predložio da se Zakon o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ponovo „vrlo brzo“ nađe u skupštinskoj proceduri i to „sa jednom jedinom izmenom – bez roka važenja“. „Pod uslovom da to konačno bude inicijativa više stranaka, a ne samo LSV“, dodao je Čanak.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga