- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Parlament da usvoji rezoluciju o Srebrenici

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Skupštinu Srbije da usvoji rezoluciju koju je LSV podnela parlamentu 21. januara ove godine, kojom se 11. jul proglašava danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i sve nevine žrtve ratova na teritoriji bivše Jugoslavije.
„Na taj način bi potvrdili da je Srbija iskrena u svojim nastojanjima da izgradi društvo drugačije od onog koje je vodio (Slobodan) Milošević, da osudi zločine i pokaže poštovanje prema žrtvama“, navodi se u saopštenju LSV koje je potpisao lider stranke Nenad Čanak.
Povodom 11. jula, dana sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, LSV je iskazala najdublje saučešće porodicama koje su izgubile svoje najmilije u tom i svim ostalim zločinima počinjenim na teritoriji bivše Jugoslavije.
„Smatra da se zrelost demokratskog društva ogleda u mogućnosti da iskreno sagleda prošlost i time pokaže da je budućnost koju gradi zasnovana na demokratskim principima, poštovanju ljudskih prava i osudi zločina“, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je od izuzetnog značaja za Srbiju da mir i saradnja u regionu budu zasnovani na zajedničkoj osudi zločina koji su se dogodili tokom devedesetih godina 20. veka.
„Jedino ovim putem omogućićemo generacijama koje dolaze da žive u sredini u kojoj će na vrhu sistema vrednosti stajati poštovanje ljudskih prava, uvažavanje različitosti i dobrosusedski odnosi“, saopštio je LSV.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!