Čanak: Parlament da konstatuje prestanak mandata Vojislavu Šešelju

"Parlament to treba da sprovede i zbog moralne obaveze prema žrtvama Šešeljeve politike”

14. apr 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da očekuje da Skupština Srbije poštuje zakon i što hitnije konstatuje prestanak mandata narodnom poslaniku i lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, nakon što je osuđen za ratne zločine.

Čanak je u saopštenju za javnost podsetio da u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi se pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci.

“Budući da je Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove osudilo Šešelja na kaznu zatvora od 10 godina, smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi SRS”, naveo je Čanak.

Dodao je da je juče podneo dopis predsedniku Odbora za administrativno-budžetska i mandatno- imunitetska pitanja za sazivanje hitne sednice kako bi Skupštini Srbije bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata Šešelju.

“Pored zakonske obaveze, uveren sam da je parlament svestan da to treba da sprovede i zbog moralne obaveze prema žrtvama Šešeljeve politike”, poručio je Čanak.

Prema njegovim rečima, nedopustivo je i loše po ugled parlamenta da u poslaničkoj klupi sedi čovek osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini 1992. godine.

“A pogotovo je nedopustivo i šalje lošu poruku da takav čovek bude član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Narodne skupštine Republike Srbije”, rekao je Nenad Čanak, koji je republički poslanik i predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga