Čanak: Otkud četnik na Paradi u Moskvi?

Evropska Vojvodina je 31. jula 1945. odlučila da se kao autonomna pokrajina priključi Srbiji

09. maj 2015

Srbija dočekuje Dan pobede nad fašizmom zapuštenih spomenika herojima, prekrajanjem istorije kako bi se izjednačila uloga četnika i partizana, i uz delovanje fašističkih i neonacističkih grupa, iako je neke od njih zabranio Ustavni sud, upozorio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

„Srbija se srozala čak na to da je na obeležavanju 70. godišnjice pobede nad fašizmom predstavlja osoba koja baštini tekovine poraženih kolaboracionističkih snaga, saradnika okupatora i fašista koji su pobeđeni 9. maja 1945“, poručio je Čanak u saopštenju povodom 9. maja.

Čanak je rekao da je ova zemlja, kao i njeni junaci i oslobodioci koji su u borbi sa fašistima izgubili živote, zaslužila da ta borba „ne prestane nijednog dana, nijednog sata“.

„Zaslužuju da se barem jedno ministarstvo, kancelarija ili radna grupa bavi očuvanjem antifašističke tradicije – na ulici, edukacijom, zakonima, filmovima, očuvanjem spomenika i datuma. Ministarstvo za rad i boračka pitanja je tu jedna od adresa, ali očito ne dovoljna“, naveo je Čanak.

Dodao je se da je antifašizam jedna od temeljnih vrednosti na kojima je izgrađena Evropska unija kojoj Srbija teži, ali i „evropska Vojvodina koja je 31. jula 1945. godine odlučila da se kao autonomna pokrajina priključi Srbiji“.

„Iskustva, potencijali i specifičnosti Vojvodine na putu Srbije ka EU su predugo nedovoljno iskorištena šansa. Krajnji je trenutak da se to promeni u mesecima u kojima očekujemo da EU otvori pregovaračka poglavlja sa Srbijom“, poručio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga