Čanak: Odnos prema manjinama merilo evropskih vrednosti

I srpski jezik je diskriminisan, jer se koristi samo ćirilica

11. mar 2014

Predsednik Lige socijaldmeokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da će se na osnovu odnosa prema manjinskim nacionalnim zajednicama vrednovati ko je iskreno za Evropu a ko se samo deklarativno zalaže za pristupanje EU.

Čanak je na konferenciji za novinare rekao da manjinske nacionalne zajednice u Vojvodini zapravo predstavljaju „dijasporu EU“, s obzirom da su i Slovačka, i Mađarska, i Hrvatska, i Rumunija članice EU.

On je podsetio da je u Vojvodini šest jezika u službenoj upotrebi i dodao da se upravo prema pitanju poštovanja prava na službenu upotrebu jezika nacionalnih manjina meri i odnos prema evropskim vrednostima.

U Vojvodini su, pored srpskog, u službenoj upotrebi i hrvatski, mađarski, slovački, rumunski i rusinski jezik.

Čanak je ocenio da je srpski jezik „samo napola“ u službenoj upotrebi, jer Ustav Srbije propisuje da je ćirilica službeno pismo, a pravopis srpskog jezika, s druge strane, kaže da se srpski jezik ravnopravno piše i ćirilicom i latinicom.

Na konferenciji za novinare predstavili su se i kadnidati LSV za poslanike iz redova manjinskih nacionalnih zajednica, koji su kazali da postoje brojni problemi u poštovanju prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.

Kandidatkinja za poslanicu Olena Papuga je kazala da postoje brojni problemi u nabavci udžbenika na rusinskom jeziku i dodala da takvih problema nije bilo dok je Vojvodina, pre nego što joj je Miloševićev režim ukinuo autonomiju, imala svoj Zavod za izdavanje udžbenika. Ona je ocenila da su nacionalne manjine diskriminisane i zbog mreže sudova, kao i zbog uskraćivanja prava na službenu upotrebu jezika i pisma u sudskim procesima.

Kandidat za poslanika Jan Litavski rekao je da Slovaci imaju veliki problem u ostvarivanju svojih prava, nakon što je Ustavni sud Srbije „pod političkim pritiskom“ ukinuo važne nadležnosti manjinskih nacionalnih saveta, čime je prekršio međunarodni standard da se dostignuta prava nacionalnih manjina ne mogu umanjivati.

Kandidatkinja za poslanicu Jasmina Đaković kazala je da Hrvati u Vojvodini nikada neće zaboraviti devedesete godine prošlog veka, kada je LSV bila jedina stranka koja je ne samo osudila njihov progon iz Vojvodine, već su aktivisti te stranke doslovno stajali pred kućama komšija i štitili ih od proterivanja.

Kandidat za poslanika Karolj Čizik rekao je da na listi na kojoj nastupa LSV ima mnogo kandidata nacionalnih zajednica, ne samo Mađara, već i Slovaka, Rusina, Rumuna, Hrvata, Bunjevaca.

LSV na izborima nastupa na listi koju predvodi Nova demokratska stranka i njen lider Boris Tadić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga