Čanak: O svemu se odlučuje u dva kabineta i u jednom predsoblju

"Nemamo iluzije da će vlast prihvatiti naše predloge Rezolucije o Vojvodini i Zakona o finansiranju Vojvodine"

18. mar 2019

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izrazio je danas zadovolstvo zato što će se, na inicijativu te stranke, u Skupštini Srbije raspravljati o Rezoluciji o Vojvodini i o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i podsetio da su ta dva dokumenta jedini koji se tiču Vojvodine a kojima jerepublička skupština pristala da raspravlja, nakon rasprave o omnibus zakonu o nadležnostima Vojvodine, s početka dvehiljaditih.

“Od tada se više nikada pitanje Vojvodine nije ni spomenulo u Skupštini Srbije kao tačka dnevnog reda”, rekao je Čanak na konferenciji za novinare.

Predloge Rezolucije o Vojvodini i Zakona o finansiranju republičkoj skupštini podneli su, pored Čanka i poslanici LSV Olena Papuga i Nada Lazić, a te dve tačke su na dnevom redu parlamentarnog zasedanja u sredu, 20. marta.

Čanak je rekao da pitanje Vojvodine nije problem, jer ono ne može da izazove “tektonske potrese”.

“Ali, to ne znači da dva miliona građana Vojvodine, koji se suočavaju sa nizom nedaća koje proističu iz potpuno nekontrolisanog centralizma, beogradizacije koja je kompletnu državu svela na to da se o svemu odlučuje u Beogradu, i da je sav novac u Beogradu, i da se o svom novcu države odlučuje u Beogradu. I to čak ne ni u Beogradu kao dvomilionskom gradu, nego bukvalno u dva kabineta i jednom predsoblju”, rekao je Čanak.

Dodao je da stavljanje inicijativa LSV-a na dnevni red zasedanja Skupštine Srbije nisu pobeda, već “pomak”.

“Problemi Vojvodine koji su vezani za njeno permanentno zaostajanje, za iseljavanje stanovništva, za ekonomsko propadanje, za ekološke katastrofe na njenoj teritoriji – jesu stvari koje se moraju javno izgovoriti”, kazao je Čanak.

On je podsetio da je Zakon o finansiranju Vojvodine morao biti usvojen još pre deset godina.

“I tih deset godina, koje su prošle, su deset godina kršenja Ustava, deset godina ignorisanja Ustava i deset godina u kojima Srbija, ako je po pravdi i pravu, ne bi mogla sebe da nazove ni u jednom trenutku pravnom državom”, naveo je Čanak.

On je upitao “kako je mogućea da su sva pitanja moguća osim pitanja Vojvodine”.

“I svi odgovori se nekako iznađu osim odgovora na to zbog čega autonomija Vojvodine, koja je pogažena uličnim pučem 1988. godine, dodatno ograničena 1990. godine, pretvorena u sedam posto budžeta Srbije po Ustavu iz 2006. godine”, rekao je Čanak.

On je ocenio da pitanje Vojvdine do sada niko nije postavio jer je “daleko politički lukrativnije” pričati o Kosovu.

“Lako je podeliti se na Kosovu na nas i njih, lako je reći oni su ovakvi, a mi smo onakvi. U Vojvodini je pitanje svih nas koji u Vojvodini živimo, i tu tih podela nema. Svi živimo loše, svi imamo probleme, svi imamo infrastrukturne probleme, ekonomske probleme, da ne spominjem sve ostalo. Upravo zbog toga mislim da je ovo pomak napred i mislim da će sama diskusija o tom problemu vratiti barem delimično pitanje Vojvodine na dnevni red”, kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, ukoliko poslanici iz Vojvodine ne budu prisustvovali toj sednici, to će pokazati njihov odnos prema Vojvodini, a ne prema aktuelnoj vlasti.

“Mi u LSV nemamo iluzije da bi aktuelni režim prihvatio Rezoluciju u ovakvom obliku kakav jeste ili ovakav zakon u kakvom je sad obliku predložen skupštini. Ali, to i dalje ne znači da se ne može argumentovati zašto to treba učiniti i zašto ti argumenti ne bi mogli da utiču na javno mnjenje u dovoljnoj meri da u nekoj sutrašnjoj raspravi o istoj temi prevagne zdrav razum i Vojvodina dobije ono što joj istorijski pripada, a to je puna autonomija”, naveo je Čanak.

Dodao je da je pitanje zašto su predlozi LSV baš sada došli na dnevni red zasedanja Skupštine Srbije pitanje za predsednicu parlamenta Maju Gojković, a ne za LSV.

Čanak je ocenio da je jasno da nema “neke velike ideje” da će rezolucija i zakon biti prihvaćeni.

“Možda to ide u korist aktuelnom režimu, da sada na temi Vojvodine pokušava da nešto uradi ovako ili onako. Ja u to neću da ulazim. Ali da mi odustajemo od teme Vojvodine, za koju se borimo da dođe na dnevni red 29 godina, samo zato što to u ovom trenutku nekom odgovara ili ne odgovara, ne pada mi na pamet”, poručio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga