Čanak: Nisam ni za ni protiv Vučića

Mihalj Kertes naložio visokopozicioniranom SPS kadru iz Novog Sada da pronađe nekog da likvidira Čanka

07. apr 2016

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je danas da ta stranka nema nameru ni da sarađuje, ni da ne sarađuje sa nekom drugom strankom, već da je za njih najvažnije da ostvare svoj program.

„Ne mogu da napadam nekoga ko preuzima delove programa LSV. Ne mogu da budem protiv Vučića zato što je on odlučio da kaže – pravio sam greške kada sam bio radikal, a sada hoću te greške da ispravim. Da li sada treba da ga napadnem što je poverovao u Evropu. Ja to ne mogu“, rekao je Čanak u intervjuu NIN-u, upitan da li bi sarađivao sa Vučićem.

„Mi nemamo nameru ni da sarađujemo s nekim ni da ne sarađujemo. Mi imamo nameru da ostvarimo naš program“, naveo je Čanak.

Govoreći o saradnji sa SDS i LDP na republičkom nivou, Čanak je rekao da je njih izabrao za partnere zato što zna gde su političke razlike među njima i koja su ograničenja takve saradnje.

Čanak smatra i da je zdravo za društvo da postoje stranke poput DSS i Dveri, protiv kojih nema ništa protiv, ali se protivi postojanju SRS, stranke koja je, kaže, u jednoj verziji svog programa imala slogan „Šiptare preko Prokletija“.

Kertes naložio da me ubiju

Na pitanje da li bi mogao da „ostvaruje program“ s Vučićevom strankom u pokrajini, Čanak je odgovorio da „Vučić nije naručio njegovo ubistvo i da će prvo njegovo pitanje biti – kako to da Mihalj Kertes (bivši funkcioner SPS, sad naprednjak) nije u zatvoru“.

Na opasku da se spekuliše da će LSV u Vojvodini ući u koaliciju sa SNS, pa samim tim i sa Kertesom, Čanak odgovara da ga onaj ko pomisli da bi mogao da ulazi u bilo kakvu saradnju sa „nekim ko mu je slao na kućni prag narkomane da ga ubiju“ – ne poznaje dovoljno ili ozbiljno vređa.

„Taj Kertes je 1999. godine naložio visokopozicioniranom SPS-ovskom kadru iz Novog Sada da pronađe nekog da me likvidira. Onda je taj SPS-ovski kadar pronašao nekog dilera, koji je bio uhvaćen sa nešto preko kilogram heroina i obećao da će mu, ako me likvidira, kazna biti oproštena. Ako mislite da ja mogu da ulazim u bilo kakvu saradnju sa nekim ko mi je slao na kućni prag narkomane da me ubiju, onda me zaista ne poznajete ili me ozbiljno vređate“, rekao je Čanak.

Čanak: Nema boljih od Čede, Borisa i mene

Lideri „Saveza za bolju Srbiju“ Čedomir Jovanović, Čanak i Boris Tadić ocenili su u Šidu da na srpskoj političkoj sceni nema boljih od njih trojice, saopšteno je danas.

„Ko ima bolju ideju? Ko ima bolju ideju kojom će se sve to daleko jednostavnije rešiti. Nema toga… Pogledajte oko sebe, pogledajte jedni druge. Nekom može da se sviđa ono što vidi, nekom može da se ne sviđa. Ali, jedno je sasvim sigurno – boljih od nas nema“, istakao je Čanak.

Na predizbornom skupu u Šidu, Čanak je naveo je da se od liste te koalicije traži nemoguće, odnosno da promeni stvari i „podigne narod koji je gažen sve ove decenije“.

„I upravo zato što se od nas traži nemoguće, to ćemo i uraditi“, rekao je Čanak.

Predsednik Liberalnodemokratske partije Čedomir Jovanović postavio je pitanje ko će stati pred (lidera Srpske radikalne stranke) Vojislava Šešelja, kada pomisli da u 2016. godini radi ono što je radio devedesetih godina.

„Hoće to (Tomislav) Nikolić? Pa znate i vidite da neće i ne može. Da li će (Aleksandar) Vučić? Neće i ne može ni on. Ko će stati? Staće Čanak, staće Boris, staću ja sa njima, staćemo svi mi koji smo oduvek stajali pred svakom vrstom ludila, nacionalizma, ekstremizma i zla. I to je večita borba“, rekao je Jovanović.

On je rekao da iz tog mesta treba da bude poslata i poruka tolerancije.

„Čuće u Hrvatskoj da postoji drugačija politika, ona koja je prevazilazila one podele iz ’90, ona koja je poštovana i prihvaćena od svakog pristojnog građanina te zemlje. Nikad nećemo dozvoliti ta paljenja zastava, te pretnje Evropi, pretnje susedima, klicanje u ime neke ‘Velike Srbije’ koja je milione uništila“, rekao je on.

(NIN, agencije)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga