Čanak: NIS je primer da ne treba verovati Putinovom režimu

"Ruska baza u Nišu predstavljala bi veliku prepreku evropskim integracijama naše zemlje, ali i pretnju po našu bezbenost"

22. jan 2018

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je nadležne državne organe da Ruskom humanitarnom centru u Nišu i njihovim zaposlenima ne odobre diplomatski status, ocenivši da Putinov režim insistira na diplomatskom statusu zato da bi taj centar pretvorili u rusku bazu.

“To nije u interesu naše zemlje, jer bi ruska baza predstavljala veliku prepreku evropskim integracijama naše zemlje, ali i pretnju po našu bezbenost u trenutku kada smo maltene okruženi članicama NATO”, upozorio je u pisanoj izjavi predsednik LSV Nenad Čanak.

On je dodao da vatrogascima i humanitanim radnicima nije potreban diplomatski imunitet, te da su drugačije tvrdnje laž.

“A to ne bi bila prva laž Putinovog režima. Pre deceniju, na današnji dan 22. januara, Vlada Republike Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom usvojila je tekst energetskog sporazuma sa Rusijom. Tri dana kasnije, dok je LSV demonstrirala na ulici u Novom Sadu, u Moskvi je potpisan energetski sporazum kojim je predviđeno da Gasprom kupuje Naftnu industriju Srbije”, naveo je Čanak.

Podsetio je da je NIS, koji je procenjivan na 2,2 milijarde evra, tada bukvalno poklonjen Rusiji za svega 400 miliona evra i to sa svim rezervama nafte i gasa vrednim sedam milijardi evra, te da su ubrzo su preuzeli i 78 geotermalnih izvora u Vojvodini.

Čanak ukazuje i da je takav aranžman s Rusijom pravdan obećanjem Moskve da će Republika Srbija dobiti „Južni tok“ i, “prema rečima Putina, postati jedan od ključnih tranzitnih čvorišta, kojim će južna Evropa biti snabdevana ruskim energentima”.

Šest godina kasnije, dodaje, decembra 2014, Vladimir Putin i čelni ljudi Gasproma saopštili su da od „Južnog toka“ nema ništa.

Lider LSV napominje i da se danas obećava priključenje na „Turski tok“, a za to vreme se naša nafta i gas crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi od svega tri odsto, iako po Zakonu o rudarstvu iznosi sedam procenata.

“Od 2009. do 2016, Republika Srbija, a pre svega vojvođanske opštine u kojima se crpe nafta i gas, na toj razlici su uskraćeni za preko 200 miliona dolara. Podsetimo, rudna renta u regionu iznosi deset, a u Ruskoj Federaciji i do 22 odsto. Primer NIS-a nam deset godina pokazuje kako to izgleda kada se bezrezervno veruje režimu Vladimira Putina, a zanemaruju interesi naše zemlje”, poručio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga