Čanak: Nikolić sramoti građane Srbije i huška na rat

Susedne zemlje imaju svoje ime, to nisu "srpske zemlje"

27. sep 2016

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je večeras da ta stranka sa „osudom i velikom zabrinutošću“ posmatra najnovije istupe predsednika Srbije Tomislava Nikolića, a u vezi sa događajima u Bosni i Hercegovini.

„Tvrdnjom da je referendum pokazao volju građana i da ne bi trebalo da ostane mrtvo slovo na papiru, Nikolić je još jednom Srbiju i njene građane osramotio i izložio ih riziku, pridružujući se svojim stavom najekstremnijim delovima našeg društva“, ocenio je Čanak u pisanoj izjavi.

On je poručio Nikoliću da, ako je legalne odluke najviših pravosudnih institucija jedne suverene države moguće rušiti na referendumima organizovanih na delu državne teritorije, onda LSV predlaže da slična praksa bude uvedena i u Srbiji.

„Predlažemo da se u Vojvodini raspiše referendum o tome da li građani prihvataju sramotnu odluku Ustavnog suda Srbije od pre dve godine, o ukidanju Statuta Vojvodine i o tome da Novi Sad ne može da bude naš glavni grad“, kazao je Čanak.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko se takva praksa primenjuje i hvali u susednoj državi, LSV predlaže da ona bude uvedena i u Srbiji.

„Verujemo da će Tomislav Nikolić s radošću dočekati naš predlog“, rekao je Čanak.

On je dodao da LSV oštro osuđuje „ratnohuškačku retoriku Tomislava Nikolića“, zbog toga što je susedne i suverene države nazvao „srpskim zemljama“.

„Naši susedi imaju svoja međunarodno priznata imena, a retorika o srpskim zemljama je bila deo ratne politike koju je Nikolić podržavao, u kojoj je učestvovao i koju ovakvim svojim izjavama ponovo priziva“, poručio je Čanak.

On je rekao da je „zabrinutost i dizanje glasa protiv“, najmanje što se može učiniti u ovakvoj situaciji.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga