Čanak: Nikada ne smemo zaboraviti strahote radikalske politike kojoj je pripadao Igor Mirović

"Stranka u kojoj je bio Igor Mirović nije ostavila kamen na kamenu 2000. godine, ali jeste izgradila sebi hacijende na krvavom novcu”

04. dec 2019

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović zapravo bivši funkcioner “Šešeljeve stranke” (Srpske radikalne stranke), koji “pokušava da odglumi vrednog graditelja porušenih zgrada”, poput novog objekta Radio-televizije Vojvodine, iako su NATO bombe pale na Novi Sad 1999. godine zbog “sulude” politike režima Slobodana Miloševića, čiji je “najgori deo” bila baš stranka u kojoj je Mirović dugo godina bio.

“Bombe koje se padale na Vukovar, Osijek i Sarajevo, na kraju su pale i na naše gradove. To je bilo tragično zatvaranje kruga mržnje i ratova. Stranka u kojoj je bio Igor Mirović nije ostavila kamen na kamenu 2000. godine, ali jeste izgradila sebi hacijende na krvavom novcu”, poručio je Čanak u saopštenju za javnost.

Optužio je tadašnji režim da je Vojvodinu toliko obezvlastio da su bile potrebne godine da bi se sabrala sva šteta koju su načinili pokrajini i dodao da su se “na svakom koraku nalazila zgarišta radikalske politike”.

On je naveo da Mirović sada govori o sredstvima za nabavku savremene televizijske opreme za novoizgrađeni objekat RTV-a koji nije useljiv iako je izgrađen, pošto nije opremljen ni tehnikom ni nameštajem, ali je dodao da Mirović nije odgovorio na pitanje zašto tih sredstava nema u budžetu.

“Tužno je da gotovo tri decenije posle jezivih ratnih strahota slušamo pridike Šešeljevog juniora Igora Mirovića. Teško je očekivati da on prihvati bilo kakvu odgovornost za strahote u kojima je uništena Vojvodina, jer je na slobodi usled nedostatka dokaza. Na nama je da javnost podsetimo na minuli rad Srpske radikalne stranke. To se nikada ne sme zaboraviti”, poručio je Čanak.

Čanak je juče optužio Mirovića da je javnosti prikazao da je zgrada RTV-a završena 25. novembra, iako još uvek nije useljena, opremljena, niti potpuno spremna za rad, “isključivo radi političke promocije pokrajinske administracije i Igora Mirovića lično”.

Upitao je kada će zgrada biti potpuno završena, koliko je daleko ta zgrada od useljenja, kada će televizijska oprema biti instalirana, šta je sa nameštajem, kada će se u studijima na Mišeluku ponovo snimati i emitovati program.

Dodao je da je umesto svega toga, Mirović napravio “lažno otvaranje, i to na dan falsifikovanog prisajedinjenja” Vojvodine Srbiji.

“Zgrada RTV Vojvodine na Mišeluku iskorišćena je kao Mirovićevo ‘Potemkinovo selo’ koje treba da uteši ljude koji nemaju vodu za piće dok nemo gledaju metro, gondolu i druge projekte u Beogradu, ili kako je širom Srbije izgrađeno 150, a u Vojvodini samo 17 kilometara puteva. Uvereni smo da to građani sve jasnije vide i da su svesni da samo vojvođanske stranke mogu iskreno da štite i zastupaju njihove interese, te da će uskoro konačno biti zaustavljena praksa u kojoj Vojvodina služi samo kao špajz iz kojeg se uzima. I koji propada”, poručio je Čanak.

Potom je Mirović odgovorio Čanku da “nije mogao da izgradi za 16 godina svog učešća u pokrajinskoj vlasti”, od 2000. do 2016. godine.

“Želim da podsetim Nenada Čanka da je u toku nabavka i isporuka najsavremenije televizijske opreme vredne 536 miliona dinara, koja će tokom decembra, januara i februara stizati u novoizgrađeni objekat RTV-a. To će ponovo posebno zabrinuti Nenada Čanka jer će još jednom pokazati njegovu nesposobnost da brine o Vojvodini i njenim institucijama”, naveo je Mirović.

Dodao je da zgrada RTV-a na novoj lokaciji nije svečano otvorena i nije počela sa radom 25. novembra, već je “zvanično označen završetak izgradnje, kada je simbolički emitovan jedan televizijski prilog iz novog studija”.

Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) pisao je 26. novembra da je nova zgrada RTV-a vredna 3,2 milijarde dinara, da jeste završena u smislu građevinskih radova, ali nije tehnički opremljena pa do daljnjeg neće biti useljena, niti se zna na koji način će biti obezbeđena sredstva za tehničko opremanje zgrade i za nameštaj.

RTV je 25. novembra u svom jutarnjem programu imao živo uključenje iz novog TV i radijskog studija u novoj zgradi, što je u programu predstavljeno kao „puštanje signala iz nove zgrade“, iako je to uključenje silom prilika realizovano na opremi koju RTV već koristi, a signal je emitovan putem optičkog kabla, dok je scenografija takođe doneta iz starih studija RTV-a, naveo je VOICE.

Nakon pisanja VOICE-a, generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica je saopštio da će se “preseljenje u novu zgradu odvijati sukcesivno, kako se bude nabavljala oprema”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga