Čanak: Nije kasno za otkrivanje političke pozadine atentata na Đinđića

"Ti mračni centri moći ne smeju ostati sakriveni i nepoznati"

12. mar 2019

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da je zbog prošlosti i budućnosti Srbije neophodno da bude otkrivena puna politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića, a nalogodavci privedeni pravdi.

“Iako je propušteno šesnaest godina, za to još nije kasno”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost nakon što je u Beogardu položio venac ispred zgrade Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, kao i tog 12. marta 2003, i danas je potpuno jasno da je pucanj u Zorana Đinđića bio pucanj u promene i evropski kurs Srbije.

“Ubice, Zvezdan Jovanović, Milorad Luković i svi drugi učesnici atentata, nalaze se tamo gde im je i mesto – u zatvoru, večnoj sramoti i na smetlištu istorije. Na istom mestu morali bi biti i nalogodavci”, poručio je Čanak.

Prema njegovim rečima, potpuno je jasno da je atentat na premijera bio uvertira za pokušaj državnog udara i prvo u nizu planiranih ubistava, koja je sprečio samo brz odgovor države i hapšenje ubica.

“Tim pre je čudno što tako visoko pozicioniran političar i državnik, kao što je bio Vojislav Koštunica, nije pred nadležnim organima odgovorio na pitanja o svemu što bi možda moglo bolje osvetliti političku pozadinu tog atentata. Samozvani legalista je, čak, i sam poziv da bude svedok na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića doživljavao kao kampanju protiv njega i to na kraju i uspeo da izbegne uz pomoć nekakve peticije nekolicine intelektualaca i nacionalista”, podsetio je Čanak

Dodao je da će LSV nastaviti da insistira da se utvrdi politička pozadina ubistva, sve dok se to i ne dogodi.

Ti mračni centri moći ne smeju ostati sakriveni i nepoznati, ne samo iz pijeteta prema Đinđićevoj žrtvi, nego i zbog toga da nam se ovo ne bi ponovilo”, naveo je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga