- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Nema opravdanja za državu koja toleriše Šešelja

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak poručio je danas da ta stranka “nije i nikada neće zaboraviti zlo koje je lider radikala Vojislav Šešelj posejao 6. maja 1992. godine u Hrtkovcima i od kojeg smo branili svoje komšije” i dodao da nema orpavdanja za državu koja toleriše Šešelju da se vraća na mesto svoga zločina.

“Nema opravdanja za državu koja mu dopušta da se vraća na mesto svog zločina. Isto tako, nema opravdanja za državu koja krši Zakon o izboru narodnih poslanika i ne oduzima Šešelju poslanički mandat, jer je on osuđeni ratni zločinac. Svakom svojom izjavom i pljuvanjem mrtvih, od Zorana Đinđića do Dejana Anastasijevića, pretnjama i odvratnim vređanjem političkih protivnika, Šešelj iz dana u dan samo dokazuje da je i dalje ono što je bio – zagađenje u javnom životu Srbije i njenih građana”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Podsetio je da su miting Srpske radikalne stranke i Šešeljev govor u Hrtkovcima 1992. godine označili početak progona i nasilnog iseljavanja hrvatskog, ali i drugog nesrpskog i opozicionog stanovništva u više od 20 mesta u Sremu.

Žalbeno veće Mehanizma za međunarodne krivične sudove11. aprila prošle godine izreklo je Šešelju pravosnažnu presudu od deset godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno premeštanje Hrvata iz Hrtkovaca te 1992. godine.

Čanak je ocenio da je velika šteta što Šešelju nije suđeno u Srbiji i za sva druga zla koja je priredio toj zemlji i njenim građanima tokom devedesetih godina prošlog veka.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine je bila i biće tu da insistira na tome da se i to dogodi”, poručio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!