Čanak: Nema autonomije bez promene Ustava

Lider LSV-a Nenad Čanak izjavio je da je priča o Statutu Vojvodine zapravo „bacanje prašine u oči“, k…

27. okt 2009

cekajuci_statut_pa.pngLider LSV-a Nenad Čanak izjavio je da je priča o Statutu Vojvodine zapravo „bacanje prašine u oči“, kako bi se pažnja skrenula sa nastavka pljačkanja Vojvodine.
Čanak je sinoć na tribini „Vojvodina ili čekajući statut“ u Pančevu rekao da će Vojvodinu poštovati samo onoliko koliko sama bude sposobna da artikuliše svoje zahteve. „Za ono što želimo, moramo se sami izboriti. Za to mora da se plati cena i ja sam spreman da platim bilo koju cenu sem krvi“, rekao je Čanak.
On je ocenio da beogradski centralisti nastavljaju da pljačkaju Vojvodinu, neprestano namećući nove izgovore.
„A ne postoji nijedan toliko dobar domaćin koji je sposoban da zaradi onoliko koliko jedan prosečan lopov može da pokrade. A mi nemamo posla sa običnim lopovima, već sa ekspertima“, kazao je Čanak.
Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da centralizam „nikada nije izašao iz glava“ političke elite u Srbiji.
„Zašto Vojvodini ne daju suštinsku autonomiju pa da kosovski Albanci vide šta su propustili“, upitao je Popov.
Sociolog Janja Beč kazala je da se svuda po Vojvodini vide „neverovatne razmere razaranja i pljačke“ ove pokrajine.
Politikolog Jovan Komšić ocenio je da ignorisanje Vojvodine ne ide u prilog ni lideru Demokratske stranke Borisu Tadiću, koji je izbore i dobio zahvaljući glasovima iz Vojvodine.
On je ocenio da je potrebno menjati Ustav Srbije, kako bi se uopšte stvorili uslovi za suštinsku autonomiju Vojvodine, pošto sadašnji ustav daje mogućnost samo za „fasadu od autonomije“.
Tribinu je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine uz podršku američke fondacije NED.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga