- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Nedopustivo ćutanje države na Stamatovićeve pozive na veleizdaju

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak upozorio je danas da je političko delovanje predsednika opštine Čajetina i lidera stranke Zdrava Srbija Milana Stamatovića “veoma opasno po Srbiju”, te zapitao kako je moguće da tužilaštvo ćuti na njegove “pozive na veleizdaju”.

Čanak je u pisanoj izjavi za javnost naveo da je Stamatović juče ponovo zagovarao ustupanje Kosova Ruskoj Federaciji te poručio da bi Srbija trebala što pre da pokrene taj process, ocenivši da je “indikativno da je ovaj predlog ponovo izneo baš na dan sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. Godine”.

“Sasvim je jasno da Stamatović na ovaj način flagrantno krši Ustav Republike Srbije, koji u članu 8. kaže da je teritorija Republike Srbije jedinstvena i nedeljiva”, istakao je lider LSV, postavivši pitanje nadležnom državnom tužiocu “zašto još nisu preduzeti koraci koji bi sankcionisali veleizdaju na koju poziva Milan Stamatović”.

Čanak je podsetio da je Stamatović javnosti poznat i po podršci organizovanju takozvanog „omladinsko-patriotskog“ kampa na Zlatiboru u kojem su maloletna lica prolazila delom i vojničku obuku, koju su sprovodili pripadnici ruske desničarske organizacije E. N. O. T. CORP.

“Nedopustivo je da političari krajnje desne političke provinijencije nekažnjeno šire svoje opasne političke ideje, a da država ćuti! Srbija ne sme postati poligon za iživljavanje nacionalista, koji ne prezaju, čak, ni od čina veleizdaje da bi ostvarili svoje namere”, poručio je lider LSV-a.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!