Čanak: Ne odustajemo od inicijative za smenu Pastora

Zbog čega smo mi, Vojvođani, stalno pod sumnjom?

18. jan 2015

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak rekao je danas da ta stranka ne odustaje od smene predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora. Čanak je u intervjuu za novosadski Dnevnik rekao da će se ta inicijativa aktivirati u skladu sa Pastorovim postupcima i ponašanjem.

“ Drugim rečima, od Pastora tražimo ono što je sam obećao kada je preuzimao funkciju predsednika pokrajinskog parlamenta – da će je obavljati kao neko ko je odgovoran za AP Vojvodinu, a ne za pojedine njene delove, a ponajmanje za svoj lični interes“, rekao je predsednik LSV.

Upitan da li bi takva incijativa destabilizovala vladajuću koaliciju u Vojvodini, Čanak je istakao da bi je uzdrmala u onoj meri u kojoj Pastor sebe smatra za meru stvari.

„Jer mi nemamo ništa protiv naših prijatelja iz SVM-a, sa kojima smo išli u najteže moguće bitke devedesetih, kada je trebalo braniti pravo na različitost, braniti multietničku i multikonfesionalnu Vojvodinu. Nažalost, Pastor je to sve gurnuo u stranu, od LSV napravio, po njegovim rečima, „najvećeg neprijatelja SVM-a“, odnosno stvorio situaciju da smo od prirodnog savezništva, koje smo negovali devedesetih, postali dve nepomirljive strane“, ocenio je predsednik LSV.

Čanak je dodao i da se SVM, od stranke demokratskih pogleda, opredeljene za socijalnu pravdu i ravnopravnost, pretvorio u desničarsku stranku, koja kao puka ispostava slepo sledi naređenja iz Pešte i vladajućeg Fidesa.

„Nažalost, ta priča o peštizaciji politike vojvođanskih Mađara postala je odraz u ogledalu priče o beogradizaciji vojvođanskih Srba. I došli smo u poziciju da kao da ne postoji ništa drugo osim centara nacionalnih država i da svaka druga opcija više ne sme da igra bilo kakvu ulogu“, rekao je funkcioner LSV.

Prema njegovim rečima, DS, SVM, LSV čine pokrajinsku administraciju od 2000. godine, te stoga postoji inercija tehničkog funkcionisanja na koje pomenute ideološke razlike ne utiču tako mnogo kao što bi uticale u drugim uslovima.

Banovina„E sad, kada kažem „tehničko funkcionisanje“, na njega nikada nisam bio preterano ponosan, niti sam njime bio zadovoljan. Jednostavno, mislim da je administracija Bojana Pajtića mogla da uradi mnogo više za građane Vojvodine i za sam položaj APV nego što je uradila, pogotovo u vreme kada je njegova DS na republičkom nivou bila dominantna pa čak imala i svevlast“, poručio je Čanak.

S druge strane, dodao je, ne treba zaboraviti ni činjenicu da je još u vreme DOS-a bilo evidentno guranje Vojvodine u stranu.

„To sam, kao tadašnji predsednik pokrajinskog parlamenta, pokušavao da zaustavim, ali je nesporno da se praktično odmah posle 5. oktobra nastavila politika Slobodana Miloševića prema Vojvodini po kojoj je sve vojvođansko – neprijateljsko za Srbiju“, objasnio je on.

Čanak je ocenio da i danas postoji sistem odnosa u kojem Beograd svojim postupcima permanentno imputira da „Vojvodina teži da nije u Srbiji“, a da istovremeno insistira na tome da je „Vojvodina neodvojivi deo Srbije“ – što, kako je naveo, niko nikada i nije dovodio u pitanje.

„Stoga je ključna tema zbog čega smo mi Vojvođani stalno pod sumnjom – kao i sad povodom „lapsusa“ nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Sa druge strane, ilustracije radi, napadi na vojvođansku administraciju zauzimaju bezobrazno nesrazmerno mnogo mesta u političkom diskursu u odnosu na, recimo, situaciju u Novom Sadu, gde je situacija, najblaže rečeno, mnogo gora nego u Pokrajini. I to ne samo zbog gomile neprincipijelnosti gradskih vlasti, već pre svega zbog činjenica da imate ekipu koja dodaje većinu SNS-u, a koja bi u najmanju ruku morala da pruži neke itekako ozbiljne odgovore nadležnim organima gonjenja“, rekao je Čanak.

Predsednik LSV je ocenio da je jasno da nije suština pitanja vojvođanske administracije u njenoj uspešnosti ili neuspešnosti, nego u tome da li u Srbiji može da postoji išta drugačije od mišljenja vladajućeg na republičkom nivou.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga