Čanak: Ne davati garancije za Mladićevu privremenu slobodu

"To bi bio nedobronameran gest, koji bi naneo veliku štetu međunarodnoj poziciji Srbije i uveliko narušio odnose naše i susednih država”

03. sep 2017

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas Vladu Srbije da ni u kom slučaju ne uputi zahtev za puštanje na privremenu slobodu haškog optuženika Ratka Mladića.

“Kao što je poznato, optužnica tereti Mladića za zločin genocida, progon na političkoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, istrebljenje kao zločin protiv čovečnosti, deportacije, uzimanja talaca i ostala nehumana dela. Bilo kakva garancija za privremeno puštanje na slobodu Ratka Mladića, koju bi dale vlasti Srbije, predstavljala bi nedobronameran gest, koji bi naneo veliku štetu međunarodnoj poziciji Srbije i uveliko narušio odnose naše i susednih država”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je Ratko Mladić 14 godina bio jedan od najtraženijih begunaca na Interpolovoj poternici, i tek je maja 2011. godine uhapšen u okolini Zrenjanina, a Srbija se godinama suočavala sa brojnim problemima vezanim za Mladićevo skrivanje.

On je kazao da su ratovi devedesetih godina prošlog veka na svetlost dana vratili masovne zločine protiv čovečnosti i predstavljaju tamnu stranicu u istoriji balkanskih naroda.

“Suđenje optuženicima za ratne zločina prilika je da se cele nacije i države suoče sa zločinima, koji su često činjeni u njihovo ime”, poručio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kampanja
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga