Čanak: Nacistički pozdravi težak udarac na EU integracije

"Antiašizam u samim temeljima Evropske unije i da za nju nacistički pozdravi u centru Beograda sigurno nisu dobra vest"

08. feb 2018

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Nenad Čanak izjavio je danas da nacistički pozdravi u centru Beograda predstavljaju i ozbiljan udarac za evropske integracije i da državne institucije moraju jasno staviti do znanja da fašizmu nema mesta u Srbiji.

„Nacistički pozdravi u centru Beograda u nedelju bili su najpre velika uvreda i novi pucanj za sve žrtve fašizma u ovoj zemlji i sve borce koji su položili život u borbi protiv fašizma. Istovremeno, taj incident sasvim sigurno predstavlja i ozbiljan udarac za evropske integracije naše zemlje“, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

Čanak je dodao da je antifašizam u samim temeljima Evropske unije i da za nju nacistički pozdravi u centru Beograda sigurno nisu dobra vest.

„Činjenica da sličnih scena ima i u pojedinim članicama Evropske unije sigurno ne znači da je EU spremna da to toleriše“, rekao je Čanak i dodao da je uveren i da je EU još manje spremna da takve ispade toleriše državi koja teži članstvu u Uniji.

Prema njegovim račima, ponavljanje takvih scena imalo bi loše posledice na tempo evropskih integracija, a moguće i na samu evropsku budućnost Srbije.

„To je, dakle, još jedan važan razlog zbog kojeg Republika Srbija, odnosno njene institucije moraju jasno staviti do znanja da fašizmu u našoj zemlji nema mesta“, kazao je Čanak.

U nedelju u centru Beograda održan je skup povodom godišnjce smrti Milana Nedića, predsednika kvislinške vlade u Srbiji u vreme nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu, a učesnici su jedni druge pozdravljali pružanjem ruke ukoso uvis, kao što su činili nemački nacisti.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga