Čanak: Memorandum SANU je bio nastavak velikosrpske politike

"Ne želim nikada više da organizujem antiratne demonstracije niti želim da učestvujem ikada više u bilo kakvom ratu"

28. sep 2016

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je večeras da je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti iz 1986. godine predstavljao kontinuitet sa velikosrpskom politikom i ocenio da danas od tog dokumenta svi “peru ruke”.

“Od Memoranduma svi peru ruke danas, navodno niko ne zna ko ga je pisao, a svi vrlo dobro znaju ko ga je napisao. A on je direktan nastavak Memoranduma četničkog ideologa Stevana Moljevića iz 1941. godine, koji je bio direktan nastavak Načertanija Ilije Garašanina. Ništa novo se, dakle, s Memorandumom nije događalo, to je kontinuitet velikosrpske ideje”, rekao je Čanak na tribini LSV.

Tribina je organizovana povodom 25. godišnjice od kada je LSV organizovao prve antiratne demonstracije u Novom Sadu.

“Užasava me činjenica da je prošlo 25 godina od naših demonstracija, da se od tada desilo pet ratova u kojima Srbija nije ucestvovala, ali je svaki izgubila. Pre 25 godina su nas zvali izdajnicima a i danas nas tako zovu”, naveo je Čanak.

Dodao je da ne želi nikada više da organizuje antiratne demonstracije niti želi da učestvuje ikada više u bilo kakvom ratu.

“Samo onaj ko se uopšte ne seća one atmosfere, može da poredi današnja vremena s tim vremenima. Ono je bio monstruozni pokret državnog aparata koji vodi u rat, u uništenje. To je bila jedna ogromna mašinerija koja je mlela sve pred sobom. Ono je bio udruženi zločinački poduhvat, a ovo danas su prskalice koje ni izbliza ne liče na to, iako možda mogu nešto da potpale“, kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, Srbija se u poslednjih 25 godina nije mnogo promenila. „Kao što iza operacije ide terapija, kao što posle Normandije ide denacifikacija, tako posle izbora 2000. godine ide lustracija“, rekao je Čanak i podsetio da lustracija nije sprovedena.

Predsednik Gradskog odbora LSV Aleksandar Kravić rekao je da LSV bila prva koja je upozoravala da Miloševićeva politika vodi u rat, dok je 90 odsto opozicije takođe bio za ratnu politiku, pa su čak stvarali i svoje takozvane garde.

Jedan od osnivača LSV Vladimir Kranjčević podsetio je da je nakon antiratnih demonstracija 1991. i 1992. godine Nenad Čanak bio uhapšen i prisilno odveden na front.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga