Čanak: LSV podržava inicijativu NVO o Srebrenici

Nekoliko NVO pozvalo je danas republičke poslanike da 11. jula, na 21. godišnjicu genocida u Srebrenici, organizuju sednicu koja će početi minutom ćutanja u znak sećanja na žrtve

08. juna 2016

Predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Srbije Nenad Čanak podržao je danas inicijativu nevladinih organizacija da sednica republičkog parlamenta 11. jula počne minutom ćutanja u znak sećanja na nevine žrtve genocida u Srebrenici.

“Očekujemo da će ovu inicijativu prihvatiti i podržati sve poslaničke grupe u Skupštini Srbije i odati dužnu počast nastradalima u Srebrenici 1995. godine”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Nekoliko nevladinih organizacija pozvalo je danas republičke poslanike da 11. jula, na 21. godišnjicu genocida u Srebrenici, organizuju sednicu koja će početi minutom ćutanja u znak sećanja na više od 8.000 nevino stradalih i usvoje deklaraciju kojom će osuditi taj zločin na način na koji je to urađeno rezolucijom Evropskog parlamenta.

Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Kuća ljudskih prava pozvali su poslanike da učestvuju na komemorativnom skupu koji će ispred zgrade skupštine biti organizovan 11. jula od 20 sati u znak sećanja na žrtve genocida.

U saopštenju su podsetili da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije prošle godine zabranilo komemorativnu akciju „Sedam hiljada“, sa objašnjenjem da državne institucije ne mogu da osiguraju bezbednost na skupu na kojem je trebalo da se oda počast ubijenima u Srebrenici 1995. godine.

Protiv direktorke Inicijative mladih za ljudska prava Anite Mitić podneta je prekršajna prijava zbog toga što je na svom privatnom profilu na Fejsbuku pozivala građane i građanke da u noći uoči 11. jula dođu ispred zgrade Predsedništva Srbije i paljenjem sveća odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici.

„Vreme je da se na politiku negiranja genocida, bežanja od odgovornosti i selektivnog sprovođenja pravde stavi tačka. Važno je da poslanici i poslanice kao narodni predstavnici pruže institucionalnu podršku naporima koje organizacije civilnog društva godinama unazad ulažu u sećanje na zločine počinjene devedesetih“, navodi se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga