Čanak (LSV) podržao građane Niša u borbi za aerodrom 

“Centralizam podrazumeva da su građani ove zemlje koji žive izvan Beograda sposobni da rade, ali ne i da upravljaju onim što su sami napravili i izgradili”

03. apr 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak pružio je danas punu podršku građanima i građankama Niša u borbi da aerodrom ostane u gradskom vlasništvu.

“Činjenica da je država uložila tri i po miliona evra u taj aerodrom i da ga neće odneti nikuda, ne znači ništa. Država je isto tako mogla da uloži novac, a da aerodrom ne pređe u njeno vlasništvo”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

On je pozvao građanke i građane Niša da budu uporni i da ne posustanu u svojoj borbi dok ne vrate svoj aerodrom, jer je to još jedna važna i velika bitka za konačnu decentralizaciju Srbije.

Ocenio je da je to još jedan primer centralizma koji je godinama prisutan, bez obzira na sve promene vlasti.

“To podrazumeva da su građani ove zemlje koji žive izvan Beograda sposobni da rade, ali ne i da upravljaju onim što su sami napravili i izgradili”, rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, isto tako je iz Vojvodine ranije preuzet i centralizovan Naftagas koji je zatim kao Naftna industrija Srbije “bez pitanja prodat za petinu procenjene vrednosti”, sa rezervama nafte i gasa vrednim sedam milijardi evra.

“Nažalost, Elektrovojvodina je ugašena, a njena imovina centralizovana, iako je bila najuspešnije preduzeće u Elektroprivredi Srbije. Slično je bilo sa železnicom, Lutrijom Vojvodine i PTT-om koji je proglašen Telekomom”, naveo je Čanak i dodao da Vojvodina danas nema nadležnosti čak ni nad Fruškom gorom.

“I svaki put kada smo ukazivali na to ili novac koji se Vojvodini zakida, optuživali su nas za separatizam. LSV se godinama intenzivno bori za vraćanje imovine, prihoda, nadležnosti i pune autonomije Vojvodine. Jednako dugo i intezivno borimo se i za decentralizaciju čitave zemlje jer smo uvereni da je to jedini put za ravnomeran razvoj i kvalitetan život u svim njenim krajevima. I nećemo stati dok se to i ne dogodi”, poručio je Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga