Čanak: LSV je temelj Republike Vojvodine

Optužbe za separatizam su izgovor za pljačku Vojvodine

08. sep 2013

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas u Kikindi da Vojvodina nema način da sprovodi Ustav i zakone, niti da odži bezbednost, te da bez svoje policije neće ni moći da se izbori za poštovanje svojih elementarnih prava.

“Primetno je koliko je pad bezbednosti u Vojvodini izuzetna. Da ne spominjem pucnjave u Novom Sadu i drugim gradovima oko škola i obračune navijačkih grupa. A navijačke grupe su eufemizmi za organizovani kriminal i za ulične bande”, kazao je Čanak tokom defilea 1.000 vojvođanskih zastava.

Lider LSV je ocenio da su ovo dobra vremena za Ligu, jer je ona bila opozicija Miloševiću, Koštunici, da je sada opozicija, te da je tu da ostane.

„Mene ne interesuju stranke koje rastu tako što se nadimaju, ne interesuju me stranke koje se naduvaju kao balon, a onda ih prvi trn probuši. Mene interesuje to da sam svoj život posvetio Vojvodini i Ligi socijaldemokrata Vojvodine, kao čvrstom temelju buduće vojvođanske autonomije i čvrstom temelju republike Vojvodine“, istakao je Čanak.

On je kazao da za Vojvodinu postoje dva rešenja, a da je jedno od njih da se kao pre 13 godina krene za Beograd i uđe u njega.

“Drugo je ono koje više volim, a to je da se odlučuje u Novom Sadu ili Kikindi, da se odlučuje u našim gradovima o našim životima i našem novcu. Već treću godinu smo svedoci da je Vojvodina, koja je bila najrazvijeniji deo bivše Jugoslavije, sada nedovoljno razvijen region”, kazao je Čanak.

Govoreći o odnosu republičke vlasti prema Pokrajini, Čanak je ocenio da je Elektrovojvodina samo „još jedan način za pljačku Vojvodine”, jer se ovo preduzeće svelo na to da se sav novac koji zaradi “sliva na račun u Beogradu“.

On je ocenio da je slučaj Radio-televizije Vojvodine bio identičan sa Elektrovojvodinom, a da je taj medij sada pred bankrotom.

“Najmnogojezičniji servis svih građana Vojvodine propada zato što se beogradska administracija, a tu ne mislim samo na sadašnju vladu, bavi plašenjem ljudi pričom o separatizmu u Vojvodini, a zapravo pljačka 2,5 miliona građana i oduzima im poslednju koru hleba, pravo na različitost i rudna bogatstva”, kazao je Čanak.

On je rekao da bez lustracije, vojvođanske policije, borbe protiv kriminala, autonomije i redefinisanja položaja Vojvodine u Srbiji njeni građani “niti mogu da napreduju, niti mogu da prežive“.

Čanak je postavio pitanje o tome kako je moguće da u Beograd mogu da uđu navijači, da se održi Parada ponosa, a samo vojvođanski paori i poljoprivrednici to ne smeju.

On je dodao da ni posle devet godina vojvođanska zastava nije istaknuta u svih 45 vojvođanskih opština i gradova, već samo u 35, a da je to zbog toga što nema ko da zaštiti Ustav i da kaže da je sve ono što radi LSV samo poštovanje Ustava Srbije.

U centru Kikinde LSV je organizovao defile više od 1.000 zastava Vojvodine.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga