Čanak: Lažna dilema Kosovo ili EU

Nije jasno kakav je to izbor, šta se to bira

16. avg 2011

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i narodni poslanik Nenad Čanak je izjavio da mu je nejasna dilema o eventualnom izboru između Kosova i Evropske unije (EU). Prema njegovom mišljenju, veoma je opasna i ideja o podeli Kosova, jer bi bio „okidač za vrlo opasne procese i u Makedoniji i Crnoj Gori, pa i šire“.

„Nije mi sasvim jasno kakav je to izbor, šta se to bira. Jer, kada govorimo o EU to znači set obaveza koje preuzimamo, a ne samo prava da bi se ubrzao razvoj Srbije i rešili mnogi nesporazumi na prostoru jugositočnog Balkana. S druge strane, Beograd trenutno nema nikakvu vlast na Kosovu, stoga ne znam čega bi se odricao“, dodao je Čanak u intervjuu novosadskom „Dnevniku“. Lider LSV smatra da se oko Kosova i dalje igra kvazipatriotska igra, koja se svodi na „recikliranje Lazareve kletve i drugih istorijskih mitova“, ili pak na insistiranje na formi, a ne sadržaju.

„Ako prilikom ulaska Srbije i Kosova u EU standardi moraju biti jednaki, a granice ne smeju postojati, onda se postavlja pitanje zar to nije najbolje za građane i Srbije i Kosova. Zato se proces pridruživanju EU mora ozbiljno ubrzati da bi se taj problem rešio“, rekao je Čanak.

Predsednik LSV ističe, međutim, da to rešenje nije po meri mitomana i kvazipatriota, koji su devedesetih godina prošlog veka bili „nesebični davaoci tuđe krvi“.  „Oni su svoj patriotizam naplatili monopolom na gorivo i akciznu robu. Ali, to je rešenje po meri građana jugoistočne Evrope“, zaključio je Čanak.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga