Čanak: Lavrov preti Srbiji građanskim ratom

"Peta kolona je već postrojena”

18. feb 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak optužio je danas šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da „preti“ Srbiji ukrajinskim scenarijom, odnosno građanskim ratom.

Lavrov je u intervjuu za Juronjuz (Euronews) rekao da stavljanjem Srbije pred izbor „ili sa Rusijom ili sa Zapadom“, Evropska unija čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize kada se društvo podelilo.

„Da li je iko primetio da kada Lavrov kaže: ‘Ne činite sa Srbijom istu grešku kao sa Ukrajinom’ to znači: ‘Ukoliko Srbija nastavi ka Evropi, napravićemo u njoj građanski rat kao u Ukrajini, i napraviti haos koji bez nas neće moći da se zaustavi’. Peta kolona je već postrojena“, napisao je Čanak na svom profilu na Tviteru.

Čanak je potom u saopštenju za javnost pozvao ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića i ostale predstavnike vlasti u Beogradu da jasno odbiju preteće poruke Sergeja Lavrova.

“Svojim poređenjem Srbije sa Ukrajinom, ukoliko naše društvo nastavi da usklađuje svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, Lavrov je poslao ozbiljnu i nedvosmislenu pretnju Srbiji. Visoki predstavnici vlasti u Srbiji su mnogo puta upozoravali da se u Srbiji neće desiti ukrajinski scenario, a danas smo svedoci toga da upravo šef ruske diplomatije, Lavrov, u Srbiji priziva ukrajinski scenario. Istovremeno, šef naše diplomatije, Ivica Dačić, ćuti na takve izazivačke nastupe Lavrova”, naveo je Čanak.

On je poručio Lavrovu da se u Srbiji neće desiti ukrajinski scenario.

“Vaši tenkovi i vaši vojnici u zelenim uniformama bez oznaka ne mogu upasti na našu teritoriju i izvršiti agresiju na način na koji je to urađeno u Ukrajini, kada ste pogazili njen suverenitet i oteli joj deo teritorije. Takvo negativno iskustvo je razlog više da Srbija otkaže gostoprimstvo takozvanom Ruskom humanitarnom centru u Nišu, zbog ozbiljne pretnje bezbednosti u region”, poručio je Čanak.

Dodao je da Srbija ima svoju evropsku viziju budućnosti i ne želi da bude “nepotopivi ruski nosač aviona i raketa na Balkanu”.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga