Čanak: Kosovo osvojeno sabljom 1912. a izgubljeno NATO bombama 1999.

"Promena granica - pakao u najavi za sledećih 100 godina"

29. juna 2019

Ideja o opstanku Kosova u teritorijalnom jedinstvu i celini države Srbije je toliko nerealna, da je to čisto varanje ljudi, izjavio je FoNetu predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak, koji smatra da bi sa tim što pre trebalo prekinuti

U okviru serijala Kosinus, on je konstatovao da je postojala volja velikih sila „da se desi i jedno i drugo“ i predočio da „ovog trenutka niti ima rata, niti ima volje velikih sila“.

Prema njegovoj oceni, stolica za Kosovo u Ujedinjenim nacijama (UN) se podrazumeva, a eventualne posledice bi mogle da budu samo po ponos ultradesničarskih krugova u Srbiji.

Upravo zbog tog njihovog ponosa, Srbija je i platila ovako krvavu cenu poslednjih 30 godina – tvrdi Čanak.

Razgraničenje bi, prema njegovom mišljenju, značilo da je već dogovoreno priznanje nezavisnosti Kosova, samo se još razmatraju granice u kojima će to biti.

Sama promena granica zbog četiri opštine značila bi otvaranje Pandorine kutije i promene granica u Severnoj Makedoniji, Grčkoj, Crnoj Gori, Srbiji, pa do Moldavije. To vam onda znači pakao u najavi za sledećih 100 godina – upozorio je Čanak.

On predviđa da će se zamrznuti konflikt koliko sutra odmrznuti i zbog toga se sporazum mora napraviti.

To je uslov opstanka i života na ovim prostorima – uveren je Čanak, koji je predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije.

Prema njegovom stavu, kompromis je moguć samo u koordinatama da kosovska strana shvati neophodnost davanja garancija za bezbednost nacionalnih i građanskih prava nacionalnih zajednica na Kosovu.

Takođe, jedan određeni nivo autonomnosti kulturno-istorijskih spomenika vezanih za srpsku nacionalnu baštinu. Sve ostalo, ja mislim da je već završeno – rekao je Čanak.

On referendum vidi kao način na koji se obično donose odluke za koje niko nema hrabrost da ih sam donese.

Takođe, referendum obično nikad ne izgubi onaj ko ga organizuje – napomenuo je Čanak.

On je ukazao da međunarodna konferencija i dijalog daju male garancije da će rešenje biti trajno.

Jedino što daje pravu garanciju da će biti trajno je suštinsko ekonomsko i interesno povezivanje, dakle carinska unija – zaključio je Čanak.

(FoNet)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga