Čanak: Kosovo je izgovor za režimske neuspehe

Kada bi Vojvodina imala ono što se traži za sever Kosova, borba za autonomiju bi bila ostvarena

07. apr 2013

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je da je došlo vreme da Kosovo, koje je uvek predstavljano kao „najskuplja srpska reč“, konačno prestane da bude „najjeftiniji režimski izgovor za sve neuspehe“.

„Niko više ne pita Srbiju da li treba ili ne treba da potpiše sporazum sa Prištinom. Pred njom je zapravo samo odluka da li je spremna da ratifikuje stanje stvari na terenu ili će nastaviti da se ponaša kao težak invalid koji je u nesreći izgubio noge, ali je i dalje kivan što mu se cipele ne slažu s bojom kravate“, rekao je Čanak za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovinm rečima, Kosovo je 1912. godine „ratom osvojeno“ a 1999. je „ratom izgubljeno“.

„I svojevrsna je istorijska pravda to što je potpisivanje drugog dela Kumanovskog sporazuma, odnosno potpune kapitulacije, pred onima koji su nas i doveli do Kumanova, i to ne samo gubljenjem rata 1999, već vođenjem svih ratova na području SFRJ tokom devedesetih za račun nacionalističke ideologije“, poručio je Čanak.

On je kazao da je nekoliko opština na severu Kosova najviše služilo „turbonacionalistima“, koji su tu „ogromnu ljubav prema srpstvu naplaćivali još većim količinama novca otetog od običnih građana koji su odlučili da na Kosovu ostanu“.

„Uostalom, ako se brinemo o Srbima na Kosovu, pa ne žive oni samo u četiri opštine na severu. Ili su preostali otpisani, kao što su bili otpisani i svi Srbi koji su živeli van srpskih autonomnih oblasti u Hrvatskoj“, rekao je Čanak.

On je ocenio d aje Vojvodina „uvek kolateralna šteta“ i rekao da bi se on „politički penzionisao“, kada bi Vojvodina imala ono što Beograd traži za zajednicu srpskih opština na severu Kosova.

„Kada bi, pak, Vojvodina imala ono što nudi prištinska strana, priznao bih s punim uverenjem da je Vojvodina najzad napravila ozbiljan iskorak u smislu autonomije. A Vojvodina nema ni jedno ni drugo. Imaće kada se za to izbori“, poručio je Čanak.

(Autonomija/Dnevnik) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga