Čanak: Još nije kasno za lustraciju

“Mi se nismo svađali sa SPS-om, već su oni nas hapsili i ubijali, a od zemlje u kojoj živimo napravili su klanicu” rekao je Čanak.

10. jul 2010

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je večeras da još uvek nije kasno da se u Srbiji izvrši lustracija.
“Nikada nije kasno za lustraciju! To je osnovni preduslov da možemo da se suočimo sa prošlošću i da je se odreknemo”, rekao je Čanak na svečanoj akademiji povodom 20 godina postojanja LSV.
On je dodao da je bio i ostao protiv potpisivanja deklaracije o pomirenju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS).
“Mi se nismo svađali sa SPS-om, već su oni nas hapsili i ubijali, a od zemlje u kojoj živimo napravili su klanicu” rekao je Čanak i poručio da se takve stvari nikada ne smeju zaboraviti.
Prema njegovim rečima, lopov ili kriminalac ne može samo da kaže da od danas više neće da pravi zločine, već mora i da bude kažnjen za zločine koje je počinio.
Kritikovao je i visoke funkcionere Srpske napredne stranke, za koje je rekao da su do juče govorili da im je “muka” od spominjanja Srebrenice i bili su deo partije (Srpske radikalne stranke) čije je rešenje albanskog pitanja glasilo “Šiptare preko Prokletija”.
“Kakvi su to onda ljudi? A ti ljudi nas danas uče moralu”, kazao je Čanak.
On je rekao da je za proteklih 20 godina LSV promenila četiri države: SFR Jugoslaviju, SR Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru i sada Srbiju. ”Nadamo da ćemo sada u Srbiji moći da ostvarimo svoje osnovne ciljeve”, kazao je Čanak i dodao da LSV nije politička partija već “vera i ubeđenje”.
Predsednik Istarskog demokratskog sabora Ivan Jakovčić rekao je da su Istra i Vojvodina prijatelji. “Gajimo istu ljubav prema reginalizaciji i decentralizaciji. Istra i Vojvodina su svetionici Hrvatske i Srbije”, naveo je Jakovčić.
Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da vreme koje je ispred nas nije ništa lakše od vremena koje je ostalo iza nas.
Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić rekao je da dokumentarni film o istorijatu LSV pokazuje da je uspeh “što smo uopšte živi, s obzirom kroz šta smo sve prošli i ko nas je sve vodio”.
Predsednik Instituta evropskih regiona Franc Šausberger rekao je da centralne vlasti moraju da imaju u vidu da je ponekad daleko lakše probleme rešavati na lokalnom i regionalnom nivou nego na državnom.
Obraćajući se predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koji je takođe prisustvovao  svečanosti, Šausberger je kazao da je Srbija počela ozbiljno da razgovara o decentralizaciji i dodao da na tom putu ima još mnogo da se uradi.
Svečanoj akademiji prisustvovali su i predstavnici Srpskog pokreta obnove, koalicije Šumadija, predstavnici ambasada Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, SAD, Velike Britanije, Norveške, Grčke, Rumunije, Slovačke.
Pozdravne telegrame upitili su predstavnici evropskih socijaldemokrata, kao i socijaldemokratskih partija iz regiona.
(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga