Čanak: Internacionalizacija je sada jedini put

"Ko ne sluša pesmu - slušaće oluju!"

14. jul 2012

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da će, nakon odluka Ustavnog suda Srbije kojom su osporene pojedine nadležnosti Vojvodine, započeti internacionalizacija vojvođanskog pitanja.

„Nedvosmisleno nam je poručeno da Vojvodina više ne može da izdaje ni pecaroške dozvole. I mi sad moramo da se branimo, a kako naša prava više ovde nema ko da zaštiti, internacionalizacija pitanja Vojvodine je neminovna”, rekao je Čanak u intervjuu za sutrašnji novosadski Dnevnik.

Dodao je da se Vojvodina uzdala u politički sistem u Srbiji, ali se to uzdanje „očigledno razbilo o bahatost beogradskih vlastodržaca i njihovih poltrona”.

„Posle samo jednog, i to nedovršenog kruga izbora – jer nova vlada još nije formirana – već se demontira sve što je mukotrpno nakapljavano 12 godina. E to neće moći”, rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, u izbornoj kampanji ništa nije obećavao, već je „samo svirao tamburu”.

„I na njoj sam odsvirao pesmu ‘Mlada Vojvođanka’. A stara dobra izreka kaže: Ko ne sluša pesmu, slušaće oluju!”, rekao je Čanak.

Ocenio je da je „očigledno” da u Vojvodini „u velikoj većini” žive ljudi koji ne pristaju na zatiranje pokrajinskih specifičnosti.

Čanak je priče o vojvođanskom „separatizmu” nazvao „budalaštinama”.

„Nema ovde separatizma, to su budalaštine, ali ja kao Srbin iz Vojvodine osećam svoju posebnost. A mi tražimo samo jednu elementarnu civilizacijsku tekovinu: pravo da odlučujemo o svojim resursima”, poručio je Čanak.

Dodao je da sje Ustav Srbije iz 2006. godine donet „na prevaru” i protivno volji građana Vojvodine.

„Veštačka je to i lažna tvorevina, koja nema nikakve veze sa stvarnošću, nego služi samo zato da bi se primenjivala stara pašićevska filozofema ‘zakoni su za protivnici’”, rekao je Čanak.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga