Čanak: Inicijativa za SR Srbiju je neodgovorna i štetna

"Ovo nije klanje vola ni za kilo mesa, nego za dva ćevapčića"

03. apr 2012

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da se ta stranka nije pridružila inicijativi nekoliko manjih vojvođanskih stranaka i nevladinih organizacija za formiranje “Savezne Republike Srbije”, jer je „neodgovorno i štetno otvarati tako krupna politička pitanja” u ovom trenutku.

Čanak je u intervjuu za današnji novosadski Dnevnik rekao da se time “podstiču nacionalističke i fašističke snage” u Vojvodini i ocenio da je to „politički avanturizam”.

“Bojim se da se time u ovoj izbornoj kampanji dodaje gorivo isključivo fašističkim, klerofašističkim i ultranacionalističkim snagama u Vojvodini, podržavajući njihovu zapaljivu ali pogrešnu teoriju o nekom vojvođanskom separtizmu s kojim se oni moraju obračunavati”, rekao je Čanak.

Ocenio je da je sve to urađeno radi sticanja poena, „čak ne ni političkih, već vezanih za jednodnevni publicitet”.

„Ali šteta može biti mnogo veća. Ovo nije klanje vola ni za kilo mesa nego za dva ćevapčića”, ocenio je Čanak.

On je naveo da je LSV pre 13 godina izneo projekat federalizacije tadašnje Savezne Republike Jugoslavije i formiranja „Vojvodine Republike”, s namerom da se spreči raspad te države.

Čanak se založio za promenu postojećeg Ustava Srbije i ocenio da pod ovakvim ustavom nije moguća ni decentralizacija Srbije, niti poboljšanje statusa Vojvodine.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga