Čanak i Odžić: Čitava priča o prisajedinjenju služi da se ne pita gde su pare

“Vojvodina je preživela i veće izazove, preživeće i ovaj”

25. nov 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić ocenili su danas da obeležavanje stote godišnjice priključenja Vojvodine Srbiji služi samo zato da se ne pita “gde su pare”.

“Čitava priča o prisajedinjenju služi da se ne pita gde su pare. Danas nema Zakona o finansiranju Vojvodine, u Banatu nema pijaće vode, putevi su u rupama, vozovi ‘jure’ 25 kilometara na sat, privredni giganti su uništeni, a gradovi i sela zapušteniji nego ikada. Vojvodinu godišnje napusti 20.000 ljudi. Za godinu dana nestane cela Senta”, naveli su Čanak i Odžić u zajedničkom saopštenju za javnost.

Dodali su da nemaju problem sa 1918. godinom, već sa 2018, jer “centralizacija guši i siromaši Vojvodinu”, ali su podsetili da su se odmah po priključenju Vojvodine Srbiji agresivnoj unitarističkoj politici Beograda već tada suprotstavili Vojvođani koji su se snažno zalagali za očuvanje identiteta pokrajine.

“Vojvodina u sastav nove države ulazi kao jedan od njenih najbogatijih krajeva. Odmah posle Slovenije. U novoj državnoj zajednici Vojvodina je naglo siromašila. Vojvođani su plaćali 939 dinara poreza, a stanovnici Srbije 180 dinara. Sa druge strane, državne investicije su znatno više usmeravane ka Srbiji, nego prema Vojvodini. Petnaest pute se više investiralo u Srbiju”, naveli su Čanak i Odžić.

Ocenili su da današnje vlasti potpuno zanemaruju važnost pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i period autonomije Vojvodine, u kojima je Vojvodina ostvarila snažan institucionalni i ekonomski razvoj, koji vlasti zaboravljaju.

Čanak i Odžić su poručili da će se “snažno i dosledno” boriti za ideju autonomije Vojvodine i dodali da će se “najoštrije suprotstaviti svima koji bi da je ukinu i ponize”.

“Vojvodina je preživela i veće izazove, preživeće i ovaj”, dodali su oni.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga