Čanak: Humanitarni centar u Nišu ili ruska vojna baza

Nakon ulaska Crne Gore u NATO, sve države u našem okruženju će ili biti članice NATO-a ili će već na svojoj teritoriji imaju vojne efektive ovog saveza

27. apr 2017

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas vlasti u Srbiji da javnosti konačno, nakon pet godina postojanja, saopšte šta je “takozvani” ruski Humanitarni centar u Nišu.

“Povodom petogodišnjice otvaranja ruskog tzv. Humanitarnog centra u Nišu, pozivamo nadležne organe i predstavnike vlasti da javnosti daju odgovore na pitanje o pravoj svrsi i ulozi ove misteriozne ustanove”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Podsetio je da su se poslednjih godina u javnosti mogle čuti informacije i analize, od toga da je reč o špijunskom centru strane države na teritoriji Srbije, do toga da je reč o prikrivenoj ruskoj vojnoj bazi.

“Kako bi se u javnosti sprečile dalje spekulacije, koje mogu veoma da naštete međunarodnom položaju Srbije, pozivamo vlast da skine veo tajne sa funkcionisanja tzv. Humanitarnog centra u Nišu. Takodje, LSV poziva i opozicione političke subjekte da se pridruže našoj inicijativi”, naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, javni interes Srbije zahteva bezuslovnu transparentnost u jednom tako osetljivom pitanju kao što je potencijalna ruska vojna baza u NATO okruženju.

“Uklanjanje tajnovitosti sa funkcionisanja ruskog centra u Nišu posebno će doći na dnevni red od juna meseca, kada će Crna Gora postati punopravna članica NATO. Nakon toga, sve države u našem okruženju će ili biti članice NATO-a ili već na svojoj teritoriji imaju vojne efektive ovog saveza. Geopolitički položaj Srbije time će se dodatno usložniti, a pitanje vojne neutralnosti i statusa potencijalne ruske baze u Nišu zahtevaće ponovna preispitivanja”, ocenio je Čanak.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga