Čanak: Haška presuda predata skupštini, konstatovati prestanak mandata Šešelju

"Očekujem da Odbor predloži parlamentu da se Vojislavu Šešelju konstatuje prestanak mandata”

20. apr 2018

Republički poslanik i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak predao je danas na pisarnici Skupštine Srbije presudu Žalbenog veća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, koje je osudilo lidera radikala Vojislava Šešelja na kaznu zatvora od deset godina zatvora i naveo da su time ispunjeni uslovi da skupština konstatuje prestanak Šešeljevog poslaničkog mandata.

“Budući da je predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Aleksandar Martinović izjavio da ne može da oduzima poslanički mandat Vojislavu Šešelju na osnovu pisanja medija o presudi u Hagu, kao i da nema nameru da je sam traži, presudu sam tražio i dobio od naših kolega u Evropskom parlamentu, zaduženih za Srbiju. U vezi sa tim, očekujem da Odbor predloži parlamentu da se Vojislavu Šešelju konstatuje prestanak mandata”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Čanak je objasnio da je na taj način dopunio zahtev od 13. aprila koji je uputio navedenom skupštinskom odboru za sazivanje hitne sednice, na kojoj bi Skupštini Srbije bilo predloženo da konstatuje prestanak mandata Šešelju.

“Podsećam da se u članu 88. stav 1. tačka 3, Zakona o izboru narodnih poslanika, kao jedan od razloga za prestanak mandata pre isteka vremena na koje je poslanik izabran, navodi pravosnažna sudska odluka kojom je poslanik osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci. Smatramo da je taj slučaj nastupio i da mandat treba prepustiti sledećem poslaniku na listi Srpske radikalne stranke”, kazao je Čanak.

Šešelj je osuđen za ratni zločin, odnosno progon i podsticanje na progon Hrvata u Hrtkovcima 1992. godine.

Čanak je naveo da je istovetan tekst presude koji je on danas predao na skupštinskoj pisarnici objavlјen i na veb sajtu Mehanizma za međunarodne krivične sudove Ujedinjenih nacija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga