Čanak: EU hitno da primi zemlje Zapadnog Balkana, mogući konflikti

"Jedini lek za velikodržavne projekte Balkana je EU, jer ona poništava granice a ne menja ih"

08. maj 2017

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Nenad Čanak izjavio je danas da Evropska unija treba da „pod hitno“ primi zemlje Zapadnog Balkana, jer bi u suprotnom moglo doći do sukoba koji bi mogli da budu razorni po mir u celoj Evropi.

„Ukoliko se pod hitno ne relativizuju granice između Kosova, Makedonije, Albanije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, uveren sam da će doći konflikti, jer su u interesu ultranacionalista i profašista u svim državama, a to bi moglo biti razorno po mir u celoj Evropi“, rekao je Čanak agenciji Beta.

On je ocenio da EU greši jer drži zemlje Zapadnog Balkana „na stendbaju“, pošto tako gubi širu sliku.

„Relativizacija granica na Balkanu donosi daleko više koristi od nekakvog birokratskog ispunjenja svakoga detalja u formalnim uslovima pristupa EU“, kazao je Čanak.

On je ocenio da se EU svakako mora rekonstruisati, jer će inače doživeti sudbinu SFR Jugoslavije, pošto je konsenzusno odlučivanje koje je sada na snazi, zapravo „tempirana bomba u samim temeljima EU“.

Prema njegovim rečima, EU mora početi da prihvata daleko veću odgovornost za samu sudbinu Evrope u celini.

„EU mora da se odluči: ili će biti globalna sila ili će to biti njen kraj“, rekao je Čanak.

On je kritikovao mađarsku vladu zbog postavljanja bodljikavih žica na granici sa Srbijom i dodao da je „potpuno jasno“ da kada neko stavi bodljikavu žicu između dve države, on ne radi na tome da između te dve države uspostavi bolje odnose.

„Žica ne služi tome da spreči migrante da uđu u Mađarsku, već da bi naivni deo građana Mađarske uverili da desničarska vlada ima odgovor na teška pitanje izbeglica i migranata. EU je tu u velikoj meri podbacila, nemajući jasnu sliku šta da radi s tim ljudima. Leče se posledice tragedije koja je zadesila te ljude, a ne bave se uzrocima“, naveo je Čanak.

Komentarišući predsedničke izbore u Francuskoj, Čanak je ocenio da je poraz ultranacionalistkinje Marin Le Pen daleko važnija vest od pobede Emanuela Makrona.

„Nadam se da je to početak zaustavljanja trenda pobeda evroskeptika i desničara, mada je očigledno da je na globalnom nivou došlo do zasićenja tradicionalnim političkim strankama. Međutim, nije svako novo ujedno i dobro“, kazao je Čanak.

On je ocenio da Srbija nije vojno neutralna zemlja, dok god u njoj postoji „ruska vojna baza pod lažnim imenom“ u Nišu.

Čanak je rekao da nikada neće izgubiti iz vida žrtve koje je NATO bombardovanje nanelo Srbiji.

„Međutim, rat je bio i rat je završen. Rat je bio zbog Slobodana Miloševića i njegove politike, a ne zbog nekog drugog razloga. Ja ni slučajno ne opravdavam sve poteze NATO-a, ali to i dalje ne znači da bi u uslovima ovakvog okruženja kakvo imamo i realno političkih odnosa, ostajanje van EU i van NATO-a donelo išta dobro Srbiji“, naveo je Čanak.

On je ocenio da bi Srbija van EU i van NATO-a ostala poligon za testiranje oblika i intenziteta konflikta Rusije i NATO-a, što bi za Srbiju značilo „večito ratno stanje“.

Prema njegovim rečima, na Kosovu postoji jasno sadejstvo velikosrpskih i velikoalbanskih nacionalista, jer im ne ide u prilog bilo kakva normalizacija odnosa na Kosovu, „i ako treba – sutra će napraviti oružani incident samo da do toga ne dođe“.

„Jedini lek za velikodržavne projekte Balkana je EU, jer ona poništava granice a ne menja ih. I ona sve te razloge zbog kojih bi se granice trebale menjati relativizuje čini ništavnim. I zato, ponavljam, EU mora hitno primiti kompletan Balkan u članstvo i orijentisati ga prema ubrzanom ekonomskom razvoju“, naveo je Čanak.

Prema njegovim rečima, ravnomernost razvoja i investiranje u nerazvijene krajeve, jesu uslovi za opstanak EU i za mir u Evropi.

„U suprotnom, EU će propustiti istorijsku šansu“, ocenio je Čanak.

Dodao je da se nacionalisti odlično slažu jer se odlično razumeju i jedino pitanje među njima je „koliki je čiji deo“, a ne da li je ispravno to što rade, i zato su im zajednički neprijatelji oni koji nisu nacionalisti.

„Ukoliko ne bude dovoljno pameti da se ti procesi zaustave, očekuje nas mračna budućnost“, rekao je Čanak.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga