Čanak: Elektrovojvodini spremaju sudbinu Naftagasa

Nastavak ekonomskog, političkog, kulturnog i simboličkog krunjenja svega što u imenu ima reč Vojvodina

02. juna 2015

Ukidanje Elektrovojvodine je velika sramota i nova otimačina vojvođanske imovine, ocenio je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

Čanak je poručio da će, posle skoro šezdeset godina, pod maskom navodnih ušteda, preduzeće građeno parama građana Vojvodine, koje je profitabilno, biti ugašeno i pripojeno Elektrodistribuciji Beograd, koje je gubitaš.

„Na isti način, kao što se radi sada, svojevremeno je gašen i centralizovan vojvođanski Naftagas, koji je onda kao Naftna industrija Srbije, bez pitanja poklonjen Ruskoj Federaciji. Šest godina nakon „posla veka“ dok izvlače vojvođansku naftu po najnižoj rudnoj renti u Evropi, Srbija je obaveštena da neće biti ništa od Južnog toka“, naveo je predsednik LSV.

Sve ovo što se sada radi, ocenio je, radi se da bi na isti način bio centralizovan i prodat EPS.

Čanak je podsetio da se Skupština Vojvodine dva puta usprotivila gašenju Elektrovojvodine – jednom 2012. godine i drugi put prošle nedelje. Predsednik LSV je istikao i da su svi pozivi pokrajinske administracije republičkoj vlasti i menadžmentu EPS da se nađu drugi modaliteti za reorganizaciju Elekroprivrede Srbije izignorisani.

„Sada je sasvim jasno šta vlast misli o Vojvodini i njenoj autonomiji. Ovo je nastavak ekonomskog, političkog, kulturnog i simboličkog krunjenja ne samo autonomije Vojvodine, nego i svega što u imenu ima reč i pojam Vojvodina“, zaključio je on.

Lider LSV je poručio i da bi, ako imaju trunke časti i obraza, generalni direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović i svi direktori distributivnih preduzeća koji su juče sa njim potpisali ugovor kojim pristaju na to da gase i poklanjaju sve što su generacije pre njih stvarale, morali da deponuju svoje pasoše, na barem deset godina.

„Ili bi to država trebalo od njih da zahteva“, ocenio je Čanak.

On je dodao da ti ljudi moraju ostati ovde, a ne da odmah po prodaji EPS-a odu u inostranstvo za savetnike u nekim energetskim kompanijama, kao što je bio slučaj sa ljudima koji su reformisali bankarski sistem u ovoj zemlji.

„Doneli su izuzetno važnu i krupnu odluku i moraju ostati ovde da bismo mogli da ih za dve, pet ili osam godina, pitamo da li i dalje misle da je to što su učinili bila dobra ideja. I da budu spremni da odgovaraju za svoje greške“, istakao je predsednik LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga