Čanak: Dve kolone ako želimo iole ozbiljan rezultat

Svima je Vojvodina kamenčić u cipeli koji ih žulja

19. feb 2016

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je izlazak stranaka opozicije na republičke izbore u više kolona neumitnost ukoliko se želi postići neki iole bolji rezultat.

Čanak je za Novi magazin rekao da LSV još nije razgovarala sa Socijaldemokratskom strankom (SDS) i Liberalno-demokratskom partijom (LDP) o pokrajinskim izborima, pa i o formatu koalicije na republičkim izborima.

„Treba pronaći formulu kojom će se što je moguće veći broj neopredeljenih birača izvesti na birališta, dati im šansu da odaberu one za koje misle da će ih najbolje predstavljati“, istakao je Čanak.

On je naveo i da na pokrajinskim izborima, koji se prvi put održavaju po čisto proporcionalnom sistemu, treba ići za sličnim modelom.

„Situacija u Vojvodini je malo drugačija zbog postojanja stranaka nacionalnih zajednica koje će ići samostalno na izbore, pa će tu biti druga izborna matematika“, objasnio je on.

Predsednik LSV je kazao i da ta stranka koalicionim partnerima ne nudi ništa, jer nisu oni ti s kojima Liga ima odnose, nego građani od kojih LSV očekuje da ih prepoznaju kao nekoga ko će najzdušnije braniti njihove interese.

„U prilog tome mogu podsetiti da je trećina poslanika menjala stranku, od jednog do pet puta, a u Ligi nema takvog. Drugo, mi osnovna ubeđenja ne menjamo 26 godina, nemamo rezervni program, ne ravnamo se prema drugima, ne ponavljamo populističke govore i obećanja. Prepišite govore Slobodana Miloševića i imaćete današnje govore, ali kad zagrebete videćete da je iza toga cilj puko vršenje vlasti; vlast kao cilj, a ne kao sredstvo“, rekao je Čanak.

Na pitanje gde svoju stranku vidi u junu, nakon izbora, Čanak je kazao da će u nekim lokalnim samoupravama biti na vlasti, a u nekima u opoziciji.

„Na pokrajinskom nivou će se voditi mnogo veća bitka nego što izgleda, jer postoje značajne razlike u odnosu na ambijent u kojem su održavani prošli izbori. U Vojvodini su praktično od 2000. većinu formirale tri stranke, DS, LSV i SVM. Sada je DS devastirana, oštećena na hiljadu načina. Savez vojvođanskih Mađara je iz članstva isključio 80 istaknutih članova, među kojima gradonačelnika Subotice, i imaće ozbiljan problem. Skeptičan sam prema tome da neće učestvovati na izborima, što može da podeli mađarsko biračko telo. Liga može da ostvari najbolji rezultat do sada, ali koliko god rezultat bio bolji, s obzirom na izborni sistem i na činjenicu da mi ne možemo nadoknaditi ono što su koalicioni partneri izgubili, biće teška bitka i nezahvalno je svako predviđanje“, istakao je on.

Nenad Čanak je kazao i da mogućnost da u Pokrajini u novoj vladi budu SNS i LSV postoji, kao što postoji mogućnost da će meteor udariti zemlju.

„Ta je mogućnost 1:250 milijardi, ali postoji“, dodao je on.

On je podsetio i da se na republičkom nivou održavaju peti izbori, a da oni još uvek nisu doveli do toga da se donese Zakon o finansiranju Vojvodine, što jasno govori da ga režim izbegava, podjednako i sadašnji i bivši, i bivša i sadašnja opozicija.

„Svima je Vojvodina kamenčić u cipeli koji ih žulja, ne treba im da pokrajinska administracija bude nešto što će relativizovati vlast koju osvoje na republičkom nivou ili je dovesti u poziciju da se proverava i samerava sa rezultatima, recimo, pokrajinske vlasti. Duboko dublji razlog nedonošenja zakona od čiste aljkavosti vlasti – što je razlog koji ne smete nipodaštavati – jeste želja da se zakidanjem i guranjem u medijski mrak i nemaštinu Vojvodina vremenom zadavi u tišini, odumre i prestane da postoji kao bilo kakva tema. To je viđenje dominantno u Beograd-centričnim strankama, ali mislim da su se tu grdno prevarili“, poručio je lider LSV.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga