Čanak: Država mora da odluči da li će zatvarati naselja ili ratne zločince

"Ili ćemo se sučititi sa prošlošću ili neće biti moguć normalan život"

06. maja 2018

Lider Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da funkcioneri te stranke nisu stigli danas do Hrtkovaca, jer ih je policija zaustavila na putu nakon što su izašli iz Rume. Poručio je da držva mora da se opredeli da li će blokirati naselja ili će zatvarati ratne zločince.

On je novinarima kazao da su naišli na preprečena vozila policije i da im je tu rečeno da je zabranjeno svako okupljanje u Hrtkovcima i da ne mogu dalje. Dodao je da je na tom mestu bilo prisutno stotinak policajaca i da je zaustavljeno svako vozilo koje je ulazilo u blokiran deo.

To bi bila standardna policijska procedura da su to uspeli i sa Šešeljem. To bi onda značilo da rade svoj posao“, rekao je Čanak.

Lider LSV-a je kazao i da će ostati na tom mestu, jer ne mogu da ostave kolege iz Liberalno demokratske partije, čiji je aktivista napadnut u mestu Jarak, nedaleko od Hrtkovaca.

Čanak je objasnio da su predstavnici LSV krenuli ka Hrtkovcima jer „pripadnici zločinačke organizacije SRS i osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj ne odustaju od namere da se vrate na mesto zločina od pre 26 godina“, te poručio da je današnji događaj veliko upozorenje državi.

„Ovo je veliko upozorenje da moramo da napravimo jasan izbor: ili ćemo zatvarati čitava mesta, ili ćemo zatvoriti ratne zločince. To je izbor pred ovom zemljom: da li će se sučiti sa prošlošću i zločinima počinjenim u njeno ime, ili će ovakvim ogromnim i nepotrebnim akcijama da onemogućava normalan život ljudima„, istakao je Čanak, podsetivši da su 90-ih godina posle sličnih događanja proterivani Hrvati iz više od 20 vojvođanskih sela.

On je poručio i da je „posao antifašita isti kao i posao domaćice, vidi se samo kad nije urađen, jer se onda nataloži, plesan, buđ, radikali i ostale bolesti prljavih ruku“.

(Autonomija, foto: Maja Leđenac, Miloš Katić)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga