Čanak: Dobijanje statusa poraz mutikaša i smutljivaca

Lider LSV dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU ocenjuje kao poraz mutikaša i smutljivaca, a Šandor Egereši kao olakšanje za sve koji žele dobro Srbiji

02. mar 2012

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da ta stranka dočekuje vest o dodeli statusa kandidata Srbiji za članstvo u Evropskoj uniji kao nešto što je najveći broj građana odavno i sa pravom očekivao.

“Ovo je dobar signal, pre svega za investitore da treba da ulažu u ovu zemlju. S druge strane mislim da su građani zaslužili posle svih napora mutikaša i smutljivaca, koji su pokušavali da Srbiju drže van evropske koordinate, da se izbore za jednu bolju perspektivu za sve nas”, rekao je Čanak agenciji Beta.

Ocenio je da je Srbija status kandidata za članstvo u EU trebala da dobije mnogo ranije s obzirom na trud koji je vladajuća koalicija uložila da do toga dođe.

“Mislim da je to pravi potez i da je trebao da dođe mnogo ranije. Ali kada pogledamo ko je sve i kako bio protiv, i ovo je veliki uspeh”, rekao je Čanak i dodao da se to odnosi opstrukcije onih koji su sve napore uložili da zaustave evropski put Srbije.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je danas da je vest da je Srbija dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji “olakšanje za sve one koji žele dobro Srbiji”.

„Dugo smo čekali, mnogi se čekajući umorili ili razočarali, činjenica je i da smo mnogo vremena izgubili, ali to sada nije najvažnije”, rekao je Egereši novinarima nakon susreta sa ministrom za ruralni razvoj Mađarske Šandorom Fazekašom.

Ocenio je da je sada najvažnije da Srbija iskoristi sve nove šanse i prilike koje se otvaraju i koje se ne smeju propustiti, kao i da od Vlade Srbije očekuje ozbiljan pristup u daljim postupcima za dobijanje datuma za početak pregovora.

„Činjenica je da pozitivna preporuka predstavlja snažn signal koji osvetljava lepše lice naše zemlje, da poboljšava naš imidž i ugled među drugim državama i regionima, njihovim građanima, sadašnjim i budućim investitorima”, rekao je Egereši.

Dodao je da je mnogo važnije to što nam se, nakon ove preporuke, značajno poboljšava položaj u pogledu otvaranja novih evropskih finansijskih fondova i programa u kojima možemo učestvovati i koje moramo iskoristiti.

Egereši je rekao i da Vojvodina sada dobija priliku da na još bolji način iskoristi ono što uporno, ponekad možda čak i tvrdoglavo i bez dovoljno podrške i razumevanja, deset godina radi, a to je da jačanje i osnaživanje prekogranične i međuregionalne saradnje.

„Bez prijatelja i partnera u Evropi, bez malih i velikih zajedničkih projekata, koje ćemo realizovati sa drugim evropskim razvijenim regionima na zajedničku korist, i status kandidata može da ostane samo to – status.To ne smemo i nećemo dozvoliti“, rekao je Egereši.

Uz čestitke Srbiji na dobijanju statusa kandidata,Šandor Fazekaš je ocenio da je to veliki korak u procesu evropskih integracija.

„Uveren sam da će evropske integracije omogućiti veoma uspešan razvoj i prosperitet celog kontinenta i svih članica“, rekao je Fazekaš i dodao da za naš region u ovom procesu istaknutu ulogu ima ruralni razvoj i razvoj poljoprivrede.

„Članstvo u Evropskoj uniji predstavlja veliki izazov, kao i potrebu prilagođavanja. Međutim, uvereni smo da ćete uspešno odgovoriti na sve izazove, uklopiti se, a mi ćemo vam rado u tome pomoći i preneti sva iskustva koja smo stekli u procesu pridruživanja EU“, poručio je Fazekaš.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga