Čanak: Đacima čas antifašizma, a Vojnoj akademiji ime Koče Popovića

"Antifašizam je kao i pre sedam decenija, jedini recept za trajni mir na ovim prostorima”

23. apr 2018

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak najavio je danas da će ta stranka, pored ostalih amandmana na Predlog zakona o vojnom obrazovanju, predložiti i da Vojna akademija u Beogradu ponese ime Konstatina Koče Popovića, legendarnog komandanta partizanske Prve proleterske brigade iz Drugog svetskog rata.

“Budući da Vojna akademija nema ime, predlažemo da se ubuduće zove po legendarnom komandantu nekadašnje Prve proleterske brigade i divizije, filozofu, učesniku Španskog građanskog rata, školovanom oficiru i čoveku koji je bio jedan od simbola borbe protiv fašizma. Čoveku koji je pre 70 godina bio na čelu Generalštaba JNA, a zatim i šef diplomatije i potpredsednik SFRJ”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Koča Popović, kao jedan od oslobodilaca Beograda, pored ulice u tom gradu, svojom hrabrošću i vojničkim držanjem zaslužio je i da njegovo ime nosi Vojna akademija i bude velika inspiracija generacijama budućih oficira.

“Verujemo da nema razloga da se takav predlog odbije i očekujemo da će i druge institucije uskoro poneti imena brojnih heroja Drugog svetskog rata”, poručio je Čanak.

Dodao je da je “krajnje vreme” i za uvođenje časa posvećenog antifašizmu i najavio da će republička poslanica LSV-a Olena Papuga to i formalno predložiti na idućoj sednici Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije.

“Verujemo da bi to trebalo da učine i druge zemlje nekadašnje Jugoslavije, poput Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Umesto veronauke i građanskog vaspitanja, đaci bi zajedno barem jednom nedeljno morali da uče kakvo zlo su u Drugom svetskom ratu pobedili zajedničkim snagama narodi i nacionalne zajednice nekadašnje Jugoslavije i kakve žrtve i stradanja su podneli”, objasnio je Čanak.

Prema njegovim rečima, trebalo bi i da javni servisi barem jednom nedeljno građanima i građankama ponude emisije u kojima će ih podsetiti na tekovine Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu.

“Podsećanje na tekovine borbe protiv fašizma je jedini dobar način da se na ovim prostorima prestane sa revizijom i prekrajanjem istorije, rehabilitovanjem i veličanjem saradnika okupatora, te konstantnim podgrevanjem međunacionalnih tenzija. Antifašizam je kao i pre sedam decenija, jedini recept za trajni mir na ovim prostorima”, rekao je Nenad Čanak.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga