Čanak: Danas je veliki dan u istoriji Vojvodine

Autonomija Vojvodine jeste istorijska činjenica i ne može se ukidati voljom republičke vlasti

30. jul 2016

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je da je danas veliki dan za Vojvodinu, jer je na današnji dan 1945. godine voljom svih svojih naroda stvorila svoju autonomiju i kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije i dodao da se u promeni Ustava Srbije Vojvodini mora garantovati puna autonomija.

“Na današnji i sutrašnji dan, 30. i 31. jula 1945, Vojvodina je voljom svih njenih naroda stvorila svoju autonomiju, a onda je kao autonomna pokrajina ušla u sastav Srbije. To je veliki i izuzetno značajan datum u istoriji Vojvodine i njene autonomije ponikle na antifašizmu i modernom, nadnacionalnom konceptu”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Ocenio je da je upravo taj koncept Vojvodine danas izložen i biće izložen pokušajima revizije ne bi li autonomija bila degradirana ili čak u ekstremnijoj varijanti ukinuta, a s njom i svaka druga specifičnost Vojvodine, sve dok na kraju ne nestane i njeno ime.

Čanak je podsetio da je zbog svega toga LSV insistirao da u Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine koju je 2013. godine usvojila Skupština Vojvodine ostane rečenica da je “autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30–31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji“.

On je podsetio da je odluke Vojvodine iz 1945. godine potvrdila i tadašnja Skupština Jugoslavije.

“Dakle, autonomija Vojvodine jeste istorijska činjenica. Kao što je činjenica i to da je autonomija Vojvodine konstituisana tako da se ona ne može ukidati voljom republičke vlasti jer je Vojvodina kao autonomija ušla u sastav Srbije i tako postala njen konstituent. Takođe, u temelje vojvođanske autonomije ugrađen je i antifašizam, a upravo je na antifašističkim vrednostima izgrađena i moderna Evropa kojoj Srbija danas teži”, poručio je Čanak.

Dodao je da će promena Ustava Srbije na putu ka Evropskoj uniji biti velika prilika da se konačno i trajno uvaže sve specifičnosti Vojvodine, te da joj se garantuje puna autonomija kakvu je i imala kada je bila jedan od najrazvijenijih delova nekadašnje Jugoslavije, a to podrazumeva izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, pravo na imovinu i sopstvene prihode.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga