Čanak Dačiću: Šugavo prase najviše se češe

Nacisti ne mogu mirno da spavaju

15. nov 2011

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da se sa procesom lustracije nikada ne može zakasniti i dodao da na političkoj sceni postoje snage koje se protive tom procesu.

“Sa lustracijom se nikada ne može zakasniti, od nje se samo mogu izvlačiti one snage koje joj se protive. Drugi svetski rat je završen pre 66 godina pa preživeli nacisti ni dan-danas ne mogu mirno da spavaju”, rekao je Čanak novinarima.

Podsetio je da je inicijativa za produženje važenja Zakona o lustraciji, koju je podnela LSV, još uvek u skupštinskoj proceduri, ali je sa njega skinuta oznaka „hitno”. Na pitanje ko je skinuo tu oznaku, Čanak je rekao da to pitanje treba uputiti predsednici Skupštine Srbije i funkcionerki Socijalističke partije Srbije (SPS) Slavici Đukić-Dejanović.

„Oni koji najviše zapomažu da je kasno za lustraciju, a to rade u poslednjih deset godina otkako zakon postoji, moraju da objasne kakva ih to nečista savest tera na to.
Šugavo prase najviše se češe”, ocenio je Čanak. Prema njegovim rečima, Zakon o lustraciji bi na prvom mestu trebalo da podrži SPS, jer bi time skinuli sa sebe „odijum devedesetih” i doveli sebe u poziciju da „najzad budu ozbiljni ljudi koji su se suočili sa prošlošću”.

Čanak je ocenio da sada, nekoliko meseci pre izbora, neće biti političke spremnosti da se uvaži inicijativa LSV i da se Zakonu o lustraciji produži važenje.

Dačić: Narod je vrhovni lustrator

A predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić usprotivio se ranije danas idejama o pokretanju procesa lustracije u Srbiji.

„Ne znam kome više te ideje padaju na pamet, nema više smisla da pričamo o tome. Mi ne možemo da idemo napred, a da smo pritom vezani čtvrstim užetom ili lancima za prošlost“, rekao je Dačić novinarima u blizini Inđije. Prema njegovim rečima „narod je vrhovni politički sudija i glavni lustrator“.

Potrebna lustracija i otvaranje dosijea tajnih službi

Srpski pokret obnove (SPO) danas je saopštio da se i nakon 11 godina od demokratskih promena u Srbiji, za koje je ocenio da nisu bile korenite, dosledno zalaže za donošenje Zakona o lustraciji i o otvaranju dosijea tajnih službi.

Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog odbora SPO, donošenje tih zakona omogućilo bi istinske promene u svim sferama društva, posebno bezbednosnih službi, policije i pravosuđa.

Povodom izjava predsednika Socijalističke partije Srbije Ivice Dačića da „nema smisla pričati o lustraciji 11 godina nakon demokratskih promena“, SPO je ocenio da to predstavlja „strah onih koji su se oglušili o zakon tokom totalitarnih režima Jopisa Broza i Slobodana Miloševića da će ih konačno stići ruka pravde“.

„Zakon o lustraciji ne predstavlja revanšizam, kao što to Dačić smatra, već preduslov stvaranja demokratskog društva u Srbiji, jer je u mnogim oblastima poslednjih 11 godina jednostavno protraćeno“, navodi se u saopštenju.

SPO je ocenio da bi donošenje Zakona o lustraciji i Zakona o otvaranju tajnih dosijea „pomoglo i samom Dačiću u transformaciji partije na čijem je čelu i njenom prilagođavanju demokratskom društvu i evropskim standardima, ukoliko je predsedniku SPS-a zaista do toga stalo“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga