Čanak: Dačić da zaštiti Novosađane ili da podnese ostavku

Ništa bez posebne Policijske uprave za Vojvodinu

10. jul 2013

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak zatražio je danas od ministra policije Ivice Dačića da preduzme „hitne mere“ i garantuje bezbednost građanima Novog Sada i njihovoj deci, a povodom današnje, najnovije pucnjave u kojoj je teško ranjen jedan mladić iz Sremskih Karlovaca.

„Ukoliko hitno ne preduzme takve mere, nećemo videti razlog zbog kojeg bi ostao na funkciji ministra policije. U tom slučaju, LSV će ga smatrati lično odgovornim za svakog građanina Novog Sada koji strada u nekom od učestalih mafijaških obračuna“, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je u Novom Sadu za nepunih godinu dana zabeleženo nekoliko pucnjava kod škola i obdaništa, što je bio slučaj i sa današnjom, koja se desila nedaleko od dečjeg igrališta i osnovne škole.

„U gradu za koji još nije u stanju da obezbedi 80, od neophodnih više stotina policajaca, ministar je pre samo tri nedelje slavio Dan i slavu policije i jedina poruka je bila da je Novi Sad – u Srbiji. U tom istom Novom Sadu, MUP već tri i po godine nije našao za shodno da imenuje načelnika policije“, naveo je Čanak.

On je ponovio zahtev svoje stranke da bude formirana Policijska uprava za Vojvodinu, koja bi, kako je ocenio, omogućila decentralizaciju i bolju organizaciju rada policije.

„Država je dužna da obezbedi sigurnost svih građana. Tražimo pravdu za Novi Sad, i celu Vojvodinu. Novosađani, kao ni građani drugih gradova i opština Vojvodine, nisu građani drugog reda. Za porez i račune koje uredno plaćaju ovoj državi zaslužuju da mirno i bezbedno izađu na ulicu“, poručio je Čanak.

I Gradski odbor Demokratske stranke (DS) apelovao je danas na nadležne da hitno reše problem bezbednosti u gradu i ocenio da na ulicama Novog Sada više niko nije bezbedan.

„Pozivamo, po ko zna koji put, nadležne da napokon imenuju načelnika policije i pomognu Policijsku upravu u Novom Sadu većim brojem policajaca i neophodnom opremom“, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je u junu da je „napisao predlog“ za novog načelnika policije u Novom Sadu i tada izrazio uverenje da će glavni grad Vojvodine dobiti načelnika „do kraja juna“, čim ministar policije Ivica Dačić stavi svoj potpis na odluku.

U Novom Sadu već više od tri godine vršilac dužnosti načelnika policije je Stevan Krstić.

LSV očistila višejezičnu tablu na ulazu u Novi Sad

Predsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Kravić i predsednik Izvršnog odbora Robert Kolar očistili su danas višejezičnu tablu na ulazu u Novi Sad, kraj Mosta slobode.

Na toj tabli su pre dva dana plavim sprejem nepoznati počinioci išarali slova u nazivu Novog Sada na slovačkom i mađarskom jeziku.

Kravić je podsetio da se Novi Sad zove, piše i voli na više jezika zbog čega su članovi LSV i ranije čistili saobraćajne table na ulazima u grad.

Kravić je rekao i da bi voleo da je ovo poslednji put da su ti nazivi išarani, ali da će LSV “uvek biti spremna da reaguje”.

Kolar je ukazao da je u toku muzički festival Egzit (Exit) koji je u Novi Sad doveo veliki broj stranaca, zbog čega je trebalo brzo reagovati i ukloniti farbu mržnje kako ni oni ne bi stekli pogrešan utisak o gradu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga