Čanak: Da je bilo lustracije, Vulin danas ne bi bio u politici

Nasilje proizvode oni koji su bili organizatori nasilja devedesetih godina

09. dec 2016

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine i šef poslaničke grupe te stranke u republičkom parlamentu izjavio je danas u skupštinskoj raspravi da ministra Aleksandar Vulin danas ne bi bio u politici da je bilo lustracije za koju se LSV zalagala.

„Nikada u životu se nisam zalagao za nasilje, a bio sam uvek izložen nasilju koje ste vi i vaši saučesnici organizovali nad ljudima devedesetih godina. I upravo zbog toga, da je bilo lustracije vi ne biste bili u poziciji da sa ovakvim načinom funkcionisanja nastavljate. To što se to dogodilo je sticaj nesrećnih životnih okolnosti koje će, nadam se, ubrzo prestati“, poručio je Čanak reagujući na uvrede Vulina na račun LSV, optužbama za nasilje pa čak i ocenama da bi lider LSV streljao političke protivnike.

Polemika je nastala povodom amandmana LSV na predloženi budžet kojim se tražilo da se za kancelarije zaštitnika građana i poverenika za informacije izdvoji po 30 miliona dinara više nego što je predviđeno.

Narodna poslanica LSV Marinika Tepić ukazala je u raspravi na skandaloznu personalizaciju čoveka koji je trenutno zaštitnik građana, u čemu je, kako je ocenila, prednjačio ministar Vulin.

Marinika Tepić je istakla da je potpuno neverovatno da poslanik SNS-a, inače predlagač amandmana kojim se traži smanjenje plata zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja, i svi koji ga podržavaju, nemaju svest o tome čemu zapravo služe ove institucije.

„Njihov posao služi upravo tome da se budžet štedi, ako ćemo pričati o ekonomskim parametrima. Odnosno, služi tome da građani o koje se država ogrešila i državni organi ne dođu u situaciju da tuže državu, već da se intervencijama Zaštitnika i Poverenika preduprede ove tužbe i da se budžet Srbije i u tom smislu ne ošteti“, kazala je ona.

Tepić je podsetila i da je predloženi budžet Zaštitnika građana 216 miliona, budžet a Poverenika 203 miliona, dok je budžet koji je pojedinačno predviđen u svim budžetima direktnih korisnika za sve penale i sudske presude, odnosno štete na osnovu sudskih presuda, čak 20 milijardi dinara.

Ona je optužila ministra Vulina da podupire kreiranje negativne atmosfere prema ličnostima koje su na čelu institucija Zaštitnika građana i Poverenika, navodeći da „vrlo slična atmosfera bila i uoči predsedničkih izbora 2000. godine kada je šefica njegove tadašnje partije, Mirjana Marković, vrlo aktivno učestvovala u stvaranju atmosfere koja je dovela do toga da Ivan Stambolić dobije metak u telo“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga