Čanak: Crna Gora je u nedjelju na braniku evropske ideje na Balkanu

"Crna Gora mora ostati svetionik prozapadne i proevropske misli"

26. avg 2020

Crna Gora u nedjelju, po ko zna koji put, stoji na braniku evropske ideje na Balkanu. Od izbora u vašoj zemlji zavisiće šta će se dešavati u čitavom regionu. Zato Crna Gora mora ostati svetionik prozapadne i proevropske misli. Upravo takva Crna Gora ne odgovara interesima Kremlja, odnosno političke elite koja sada vodi Rusiju, tako da se plašim da ćete se susresti sa incidentima u noći između nedjelje i ponedjeljka. Takav scenario već najavljuju provelikosrpske i prokremaljske opozicione snage u Crnoj Gori, kaže u razgovoru za Dnevne novine lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak.

Kao iskusan političar koji dobro poznaje prilike u regionu, u Crnoj Gori, kako vidite crnogorsku predizbornu scenu uoči izbora u nedjelju 30. avgusta?

ČANAK: Crna Gora je već duže vrijeme izložena napadima od spolja koji nailaze na plodno tle u dijelu crnogorske javnosti. Ti napadi idu sa dvije strane. Jedna je od dijela javnosti koji danas ljudi zovu „duboka država” u Srbiji, koji se nikada nijesu pomirili sa činjenicom da je Crna Gora nezavisna i suverena država, nego se njena samostalnost doživljava kao izdaja srpskih zemalja i saveza srpskih zemalja, što je inače eufemizam za „veliku Srbiju”. U tom smislu iz Beograda, možda ne iz oficijalnog, niti iz samog vrha vlasti, ali sigurno, ide negativna emocija prema suverenoj Crnoj Gori, koja je nekad jača, nekad slabija, ali uvijek postoji.

A sa druge strane?

ČANAK: Sa druge strane, interesi Kremlja su se uvijek oslanjali na to da im je Crna Gora siguran partner na Jadranu, što u ovom trenutku znači i na Mediteranu. Ako je Crna Gora privezak politike Beograda, čija je politika privezak kremaljskih interesa, dotle Rusija ima mogućnost da napravi izlaz na toplo more, što je vječiti kremaljski san. Sa druge strane, nezavisna Crna Gora koja ide na zapad i koja je članica NATO-a, sve te snove je apsolutno raspršila.

Niko, međutim, nikada nije postavio jedno jednostavno pitanje zašto je toliki pritisak oko navodnog pravoslavlja kao osnove konflikta koji trenutno bukti u Crnoj Gori? Zašto, ako je u pitanju pravoslavlje, Rusija nije napravila nekakve čvršće veze sa zemljom koja ima i izlaz na Sredozemlje i duboko ukorijenjenu pravoslavnu tradiciju, kao što je to Grčka. Kako to da Grčka nije cilj Kremlja, nego baš Crna Gora? Kada kažem Kremlj, mislim na današnju političku elitu koja vodi Rusiju. Dakle, kako to da Grčka nije izložena takvim pritiscima.

Imate li objašnjenje?

ČANAK: Naravno. Jednostavno zato što je Grčka neporečivo na Zapadu i neporečivo članica EU, članica NATO-a. Ona je nedodirljiva za Rusiju, za razliku od Crne Gore za koju se još nadaju da je moguće vratiti točak istorije i samostalnu i nezavisnu Crnu Goru vratiti u položaj kolonije Srbije i Rusije. To je suština svega što se danas dešava kod vas.

A to što se dešava može se okarakterisati kao podizanje nadanja kod dijela javnosti da će Milo Đukanović, kao personifikacija nezavisne Crne Gore, biti pobijeđen na ovim izborima, odnosno DPS i njeni koalicioni partneri. Ovo nije predizborna kampanja, ovo je pripremano podizanje energetskog nivoa u svijesti protivnika Mila Đukanovića da je sada pobjeda sigurna. A ako se ne pobijedi, to znači da su izbori „pokradeni”, i da se „diktator” Đukanović, kad ne može na izborima, mora ukloniti ulicom, odnosno novim državnim udarom, kao što je to bio pokušaj i 2016. godine. Tada nije uspjelo, a sad bi trebalo da uspije.

Vi ste prilično uvjereni da se planiraju incidenti… Na osnovu čega?

ČANAK: Potpuno je jasno da se takav scenario priprema. To se vidi po svim pritiscima kojima je Crna Gora izložena. To se vidi i po dešavanjima u Republici Srpskoj, koja je pretvorena u najvulgarniji mogući oblik zastupnika interesa Kremlja na Balkanu. Srbija se još malo otima, ali je pod velikim uticajem Moskve zbog zastrašujuće ekonomsko-energetske zavisnosti od Rusije i ne može da se otme iz tog medveđeg zagrljaja. Dakle, vidi se da se ide na jedan vid političkog pritiska na Crnu Goru koji vodi konfliktu poslije izbora, u slučaju pobjede proevropskih i pronatovskih snaga u Crnoj Gori, u koju ja nimalo ne sumnjam. Ali, prokremaljska i provelikosrpska opozcija u Crnoj Gori je već pripremila teren za izazivanje incidenata. Pozivaju se na istraživanje koje je njima išlo u prilog, tako da će svaki drugi rezultat proglasiti za laž i prevaru.

Dakle, ponovo će ići sa pričom da su izbori pokradeni. Pozivaju se na istraživanje koje pokazuje da ujedinjeni mogu imati više mandata nego DPS i njeni koalicioni partneri…

ČANAK: Jedina istraživanja koja važe su izbori, odnosno rezultat kada se prebroje glasovi. Sve ostalo je samo priča. Ja lično u istraživanja ne vjerujem. Kada smo mi ušli u kampanju za republičke izbore u Srbiji, po istraživanjima smo imali preko 10 odsto sa našom grupom, a nismo prešli cenzus, odnosno bili smo na jedan odsto.

Vidjećemo šta vama donosi nedjelja. Nadam se da će izbori proteći u miru i demokratskoj atmosferi, ali se plašim pokušaja incidenata. Bitka za proevropsku Crnu Goru kakva je danas, ne počinje u nedjelju, već u ponedjeljak.

Želimo da vjerujemo da priča o „pokradenim izborima” ne može da prođe kod crnogorskih građana…

ČANAK: Siguran sam da ne može. Ali, to ove snage o kojima sam govorio ne zanima. Oni će ponavljati priču da je „Đukanović pokrao izbore”. A zašto bi Milo Đukanović, uzgred budi rečeno, imao bilo kakvog razloga za neku prevaru izborne volje birača, kada je Crna Gora evropska, suverena kuća svih svojih građana, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, kada je je njen evropski put jasan, kada je od svih zemalja Zapadnog Balkana najbliža ulasku u EU, država koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja…Dakle, treba stvari posmatrati i iz ovog ugla i vidjeti koliko je opoziciona priča nesuvisla.

Srpska pravoslavna crkva ne odustaje od provokacija. Ovoga puta je direktan učesnik u predizbornoj kampanji. Kako to komentarišete?

ČANAK: Meni je od početka bilo jasno da su litije politički skupovi gdje crkva zloupotrebljava jedan broj lakovjernih građana čistih vjerskih osjećanja, ubjeđujući ih da će im nešto biti uskraćeno. Dakle, litije su od starta bile politički pokret da se Crna Gora kao nezavisna država ukine, da se njena uloga svede na privezak beogradske ili kremaljske politike, što je u konačnici svejedno. Sve to na čemu se intenzivno radi treba da završi ukidanjem ne samo Crne Gore kao države, nego i prava na osjećaj pripadnosti Crnoj Gori i etničkoj pripadnosti crnogorskom narodu. To je sada potpuno jasno.

U tom smislu su ovi izbori zaista istorijski…

ČANAK: To je činjenica. U nedjelju se brani nezavisnost Crne Gore, njen put na zapad, brane civilizacijske tekovine koje je vaša država postigla u proteklih tridesetak godina.

Bilo je tu naravno i lutanja, različitih stvari koje se mogu prigovoriti kao i svakoj dugogodišnjoj vladavini, i niko ne tvrdi da ne postoji doza autoritarnosti, međutim, takođe je činjenica da, kada pogledamo šta se dešavalo u nekim drugim državama, gdje je formalna demokratičnost ispunjena, vidjećete koliko je Crna Gora prosperirala u međuvremenu, a te druge države nijesu.

Ne treba zaboraviti da je Crna Gora napravila ogroman iskorak iz sitnobalkanskih svađa i nesuglasica. Upravo se to sada hoće prekinuti, tome se pokušava stati na put igrajući se vjerskim i drugim iracionalnim osjećanjima građana.

Otkud crkva kao pokrovitelj političkih partija i vođa protesta u Crnoj Gori?

ČANAK: Kod crkve se u prvom redu radi o novcu, a onda neodvojivo i o političkom uticaju. Po tome kako na brzinu niče ogromni broj crkvenih objekata, jasno je da im finansijski dobro ide.

Sa druge strane, za njih zakon ne važi. Imamo situaciju, a ovo sa tugom govorim, da je Sremska eparhija u Vojvodini počela sječu šume na Fruškoj gori, koja je nacionalni park. Vojvodina, inače, ima svega pet odsto svoje teritorije pod šumom. To su užasne stvari, ali to pokazuje da je mantija iznad zakona.

Mitropolit crnogorsko-primorski i sveštenici SPC pokušavaju crnogorskim građanima prodati priču da je aktuelna vlast pogazila sve naše tradicionalne vrijednosti, kao da su te vrijednosti zasluga crkve. Šta je pozadina takvih poruka?

ČANAK: Poslužiću se jednim poređenjem kojeg je neko ranije, dosta gorko i cinično napravio, a odnosi se na Iran. Građani Irana su bili nezadovljni šahom Rezom Pahlavijem, a onda im je došao Homeini, pa evo kako sada žive. Treba pogledati fotografije s početka sedamdesetih godina prošlog vijeka i danas, staviti tadašnju i neku današnju jednu pored druge. Teheran je sedamdesetih godina bio isti kao bilo koja evropska prijestonica, a danas je to potpuno druga slika.

Ovo ističem da bih upozorio na opasnost koje u sebi kriju poruke srpskih sveštenika. Da li to poručuju da Crna Gora treba da postane pravoslavna džamahirija? Koliki je to tek apsurd kada je o vašoj državi riječ dovoljno je imati u vidu činjenicu da sve ovo što SPC radi nema veze sa vjerom. U pitanju je isključivo interes krugova o kojima sam govorio. Zato sam veoma zabrinut, jer se borba za Crnu Goru neće završiti u ponedjeljak ujutru, nego će tek onda početi. Bojim se da će u noći između nedjelje i ponedjeljka, prokremaljska i provelikosrpska grupacija pokušati da izazove nerede i nasilno proglasi pobjedu, rušeći ne samo Mila Đukanovića i DPS, nego kompletnu ideju nezavisne, suverene i evropske Crne Gore.

Na šta je sve opozicija spremna pokazuje i napad na turskog glumca u Budvi od pristalica Demokratskog fronta. Kako to komentarišete?

ČANAK: Događaj u Budvi gdje je zlostavljan turski glumac, za koga su politički protivnici i aktivisti opozicionih stranaka pomislili da je neko ko radi za Mila Đukanovića, jasno govori o tome šta bi se dogodilo kada bi se takve grupacije dočepale državne vlasti. To bi bio direktno „lov na vještice”. Ta paranoična atmosfera koja se njeguje već duže vrijeme služi tome da, ako se ne može Crna Gora pobijediti milom, na izborima, da se onda ide na nasilno preuzimanje vlasti. Ako neko kaže prije izbora da je po istraživanjima već pobjednik i da je to gotova stvar, to meni jako zloslutno liči na namjeru da se po svaku cijenu preuzme vlast.

U Republici Srpskoj formirano 16 četničkih udruženja

Kako vidite medijsku kampanju koja se iz Srbije vodi protiv Crne Gore i to preko medija koji slove za „bliske” predsjedniku Vučiću?

ČANAK: Mislim da se Vučić daleko više brine za to što njemu predstoji. Ovo što se dešava u Crnoj Gori je primjer što može da mu se dogodi u slučaju postizanja bilo kakvog dogovora sa Prištinom. Kremlj Crnoj Gori ne može da oprosti zatvaranje izlaza na Jadran, a Srbija je viđena da bude nepotopivi nosač aviona ruske avijacije i ruskih raketa u srcu Evrope. To je potpuno jasno. Naravno da se onda insistira na konzervativnim, klerikalnim metodama sa kojim bi se išlo u napad na ovo malo proevropske i demokratske Srbije što je ostalo.

Kada govorim o Vučiću ne govorim o SNS, nego o njemu lično. On lično, uvjeren sam, ima daleko mekši pogled na događaje u Crnoj Gori nego što to možda izgleda. Potpuno je jasno da bi onog momenta kada bi došao u poziciju da to treba javno da kaže, rizikovao ogroman napad, sada već izuzetno dobro organizovanih i od Rusije finansiranih grupacija u Srbiji.

Mislite na četničke organizacije kojih je sve više u regionu?

ČANAK: Tačno je da je dosta nekakvih četničkih organizacija i udruženja formirano u posljednje vrijeme, posebno u Republici Srpskoj. Tamo je, vjerovali ili ne, formirano 16 četničkih udruženja, a nijedno partizansko. Da je za vrijeme Drugog svjetskog rata bilo toliko četnika, koliko ih je sada, nikad partizani ne bi pobijedili. Ono što treba znati, jeste da je svaka organizacija nečiji projekat i ima zadatak.

(Dnevne novine / CDM, Foto: Screenshot N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga