Čanak: Crkva treba da se bavi svojim problemima

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak oštro je danas kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC)…

06. feb 2009

Nenad ČanakLider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak oštro je danas kritikovao Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) zbog kritika koje je iznela na račun Statuta Vojvodine i poručio crkvenim velikodostojnicima da se ne mešaju u politička pitanja u zemlji.
„Deo rukovodstva SPC, na čelu sa Amfilohijem Radovićem, koji je u zavičaju poznat kao Risto Sotona, nastavlja da uništava crkvu i da na najgrublji mogući način zadire u političke procese u zemlji“, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.
On je poručio „delu rukovodstva SPC“ da politička pitanja ostavi onima koji su pred građanima dobili odgovornost da ih rešavaju na izborima.
Čanak je „delu rukovodstva SPC“ poručio i da se „pozabavi“ problemima i aferama koje potresaju samu crkvu.
„U SPC ima sveštenika koji su pedofili, a pedofilija je najgnusniji mogući zločin. U SPC ima sveštenika koji su blagosiljali ratne zločince i one koji su pucali ljudima u glavu“, naveo je lider LSV.
Dodao je da SPC treba da se pozabavi i pitanjem postojanja „klerourbanističke mafije“, u okviru kojih je dolazilo do takvih sukoba da su sveštenici jedni drugima lomili noge.
„Poručujem delu rukovodstva SPC da mantija ne štiti od počinjenih nepočinstava, o čemu mogu da se osvedoče na primerima Alojzija Stepinca i Momčila Đujića“, naveo je Čanak.
SPC je u današnjem saopštenju za javnost pozvala najviše državne zvaničnike da ne podrže Statut Vojvodine, jer, kako je ocenjeno, on vodi daljem „rasparčavanju“ Srbije a Vojvodinu pretvara u državu u državi.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga