Čanak: Čija je naša zemlja?

Građani ne mogu biti nadničari na svojoj zemlji

31. okt 2015

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak ocenio je danas da je, kao što je pre 25 godina pitanje bilo čije su naše pare, sada pitanje čija je naša zemlja.

Čanak je nakon šetnje 100 zastava Vojvodine, koja je danas organizovana u Aradcu, rekao i da, ako strancima bude dopuštena kupovina zemlje u Srbiji, pitanje će postati gde ćemo živeti.

„Da li ćemo živeti između ruskih guseniščara koji oru banatsku zemlju tragajući za poslednjim tragovima nafte i na okrajcima zemlje kojom će vladati stranci?“, naveo je lider LSV.

On je poručio da građani ne mogu biti nadničari na svojoj zemlji.

„Ne možemo mi biti ti koje će stranci iznajmljivati da radimo na onome što je naše, a da onda oni ubiru profit i iznose ga iz zemlje“, istakao je Čanak.

Lider LSV je dodao i da nema ništa protiv stranaca i da ne misli da zauvek treba da budemo zatvoreni u sebe, ali da je neophodno u startu postaviti ravnopravne uslove, jer Vojvođani nemaju rezervni položaj.

LSV je nedavno krenula sa akcijom prikupljanja 100 hiljada potpisa s namerom da se raspiše referendum kojim će se tražiti od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta.

Ta stranka takođe zahteva zaštitu poljoprivrednika i prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup, bilo da je reč o strancima ili domaćim tajkunima.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga