Čanak: Čepurin da prestane sa praznim pretnjama, Srbija da se opredeli za EU

Rusija ne pomaže Srbiji ni na koji način, sem što finansira ekstremne desničare i nacionaliste

18. sep 2016

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak osudio je danas ambasadora Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Čepurina zbog izjave da bi pridruživanje jedinstvenoj evropskoj spoljnoj politici za Srbiju bilo “pogubno” i pozvao Vladu Srbije da “konačno odbaci štetnu politiku balansiranja” između EU i Rusije.

“Podsećamo Čepurina da je ‘doktrina ograničenog suvereniteta’, koju je do svoje propasti 1991. godine primenjivao imperijalni režim iz Moskve – mrtva. Takođe, podsećamo ambasadora da je Srbija suverena država i da su jedino njene legalne i na izborima potvrđene institucije vlasne da utvrđuju šta je javni interes Srbije, šta je za nju pogubno, a šta ne”, poručio je Čanak u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, EU je uvela sankcije Rusiji zbog agresije na suverenu i međunarodno priznatu Ukrajinu i pripajanja dela njene teritorije Rusiji, što je ne samo kršenje međunarodnog prava, nego i Budimpeštanskog sporazuma iz 1994, kojim je Rusija garantovala nepovredivost granica Ukrajine.

“Vladavina prava kao temelj Evopske unije, ali i jedinstvena spoljna i bezbednosna politka EU nalažu Srbiji da odbaci politiku jednake distance i pridruži se merama Evropske unije, ako zaista želi da postane njen član”, naveo je Čanak.

“Umesto lažnih naslova po tabloidima o nepostojećim avionima i raketama koje Putin ‘poklanja’ Srbiji, očekujemo od Vlade Srbije da objasni javnosti kolika je stvarna finansijska pomoć evropskih fondova Srbiji, njenom zdravstvu, obrazovanju, reformi pravnog okvira, socijali. Prema tim analizama, Srbija je najveći korisnik EU fondova u regionu i najveći korisnik tih sredstava od svih država nečlanica Unije”, kazao je Čanak.

On je poručio Čepurinu da, umesto “praznih pretnji”, odgovori kolika je, u poređenju sa evropskom, stvarna i merljiva pomoć Rusije Srbiji.

“Sigurni smo da tako nešto nikada neće reći, jer nje nema. Osim ako se ne računa krajnje netransparentna finansijska pomoć koju iz Rusije dobijaju ekstremno desničarske i nacionalističke grupe i organizacije kao i pojedine političke partije u Srbiji”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga