Čanak: Centralizam je drugo ime za pljačku

Bez autonomije, nema ni boljitka za građane

20. sep 2013

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas u Poreču da je centralizam zapravo „drugo ime za krađu“ i dodao da ni od rušenja Miloševićevog režima do danas tema Vojvodine nikada nije bila ozbiljno razmatrana.

Čanak je na konferenciji „Regionalizam kao pretpostavka privrednog razvoja“ rekao da će njegova stranka dati sve od sebe da Vojvodina kao politički entitet uzme aktivnu ulogu u evropskim integracijama Srbije, odnosno da evropske integracije budu ujedno i put Vojvodine kao regije u Evropu.

On je ocenio da autonomija neke regije ne postoji bez zakonodavne, izvršne i sudske vlasti i dodao da bez toga regionalne vlasti ne mogu uraditi ništa za bolji život građana.

„Onemogućavanje ljudi da se organizuju na nižim nivoima vlasti od državnog je kršenje njihovih ljudskih prava, jer im se onemogućava da organizovano štite sopstvene interese“, kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, od ustavnog puča, kojim je Miloševićev režim 1988. godine ukinuo autonomiju Vojvodine, pa do danas, Vojvodina je od jednog od najrazvijenijih delova bivše Jugoslavije svedena na nedovoljno razvijeni region Republike Srbije.

„To što tražimo za sebe, nudimo svima. Zbog toga smatram da i Istra treba da ima autonomiju u Hrvatskoj, koja će biti zapisana u ustavu, sa svim svojim pravima“, poručio je predsednik LSV.

Konferenciju u Poreču organizovao je Istarski demokratski sabor, najjača regionalna politička partija u Istri, pod pokroviteljstvom evropske liberalne stranke ALDE, liberalne mreže LIBSEEN-a i Fondacije Fridrih Nojman (Friedrich Naumann).

Na konferenciji učestvuju lideri liberalnih političkih stranaka jugoistočne Evrope, lideri regionalnih stranaka iz regije, predstavnici međunarodnih političkih organizacija, članovi Hrvatskog sabora, odbornici Skupštine Istarske županije.

Na konferenciji je, između ostalih, govorila i prva potpredsednica hrvatske vlade i ministarska spoljnih poslova Vesna Pusić.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga