- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Čanak: Centralisti konstantno rade na umanjivanju autonomije Vojvodine

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak optužio je danas, povodom 15., godišnjice prjema te pokrajine u Skupštini Evropskih regiona, vlasti u Srbiji da neprestano rade na umanjivanju autonomije Vojvodine.

“Promenile su se razne republičke vlasti, ali je odnos prema Vojvodini uvek bio isti. Vojvodina se konstantno zakida, nadležnosti umanjuju, imovina se rasprodaje, institucije omalovažavaju, a Vojvođanskoj akademiji nauka i umetnosti ne dozvoljava ni da postoji, a kamoli da radi”, naveo je Čanak u saopštenju za javnost.

Podsetio je da je Vojvodine 29. novembra 2002. godine primljena u punopravno članstvo Skupštine evropskih regiona i dodao da je to bio važan trenutak, jer je Vojvodina “primljena u dobro društvo”, što je rezultiralo bogatom i uspešnom saradnjom sa regionima iz okruženja poput Istre, mađarske Županije Bač-Kiškun ili rumunskog Karaš-Severina, kao i sa najrazvijenijim evropskim regionima, poput Gornje Austrije, Štajerske i nemačkog Baden-Virtemberga.

Čanak je u to vreme bio predsednik Skupštine Vojvodine.

“Na žalost, Vojvodina je danas, umesto da bude rame uz rame sa tim evropskim regionima, njihov slabiji rođak. Vojvodina danas ima manje autonomije i nadležnosti nego kada je u tu organizaciju primljena. Krivce za to, naravno ne treba tražiti u Evropi, nego među centralistima u Srbiji”, kazao je Čanak.

Dodao je da, uprkos prošlogodišnjim ocenama izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera da se vojvođanska autonomija ne sme umanjivati i da je potrebno bez odlaganja doneti zakon o finansiranju, tog zakona i dalje nema.

“Nastavak saradnje sa AER je jedna od retkih pozitivnih odluka ove pokrajinske vlasti koja dopušta da vojvođanska autonomija bude tek fasada i forma bez suštine. Vojvođanska autonomija danas služi samo za pokazivanje, kao šminka evropskog imidža Srbije kako bi se sakrila sve jača centralizacija zemlje”, ocenio je Čanak.

Prema njegovim rečima, građani i građanke Vojvodine su najbolje živeli u trenutku kada je Vojvodina imala punu autonomiju, kada je imala i zakonodavnu, i sudsku i izvršnu vlast i pravo na imovinu i izvorne prihode.

“Vojvodini je mesto među najrazvijenijim evropskim regijama i nećemo odustati dok to i ne bude”, poručio je Čanak.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!