Čanak: Ako se ukine autonomija, iz Vojvodine će se ljudi iseliti

"Srbija da bude složena država"

20. mar 2019

Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da je predloženi zakon o finansiranju Vojvodine izbalansiran i razborit dokument koji daje šansu da Srbija kao uređena država počne da se razvija po najvišim evropskim standardima srednjeg nivoa vlasti i da svi delovi zemlje dobro funkcionišu.

Obrazlažući pred poslanicima predloženi zakon i predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini koje su podneli poslanici LSV, Čanak je istakao da predloženim rešenjima niko ne poriče neodvojivost Vojvodine od Srbije, kao i da Vojvodina ne može biti nezavisna država.

On je rekao da želi da se Srbija uredi u narednom periodu kao moderna složena država, gde niko ne poriče „niti mu pada na pamet da poriče neodvojivost Vojvodine od Srbije“.

„Ovo je izbalansiran dokument od raznih ljudi, umeren i razborit, koji daje šansu da Srbija izađe iz pritivustavnog položaja u kom se nalazi u odnosu na Vojvodinu i da kao uređena država počne da razvija po najvišim evropskim standardima srednji nivo vlasti koji bi omogućio da Kragujevac, Niš i Novi Pazar funckionišu kako treba“, rekao je Čanak.

On je potom pročitao odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova iz 2017. na poslaničko pitanje u kom se navodi da ministarstvo ne raspolaže podacima ni o kakvom separatizmu LSV-a ni bilo koje druge organizacije u Vojvodini.

Čanak je potom rekao da Vojvodina ne može biti nezavisna država pre svega jer se graniči sa nacionalno zasnovanim državama čiji delovi etničkog korpusa postoje u Vojvodini, kao i da je trenutno većina stanovnika Vojvodine srpske nacionalnosti.

„Bilo kakvo osamostaljenje Vojvodine u nezavisnu državu bi značilo stalne konflikte i pokušaje da se ona ili raskomada ili preuzme od nekih okolnih dražava“, kazao je Čanak.

On je kazao da je pitanje autonomne Vojvodine suštinsko pitanje demokratije u Srbij i kazao da će se, ako se autonomija ukine ili obesmisli, ogroman broj stanovnika iseliti.

„Ukoliko se autonomija ukine, zabrani, obesmisli, Vojvodina će prestati da postoji ne tako što će se nekim čudom izmutirati u nešto što nije, nego tako što će biti situacija da jedan ogroman broj stanovnika iz nje ode. I ako se želi zaustaviti iseljavanje iz Vojvodine, onda ona mora dobiti mogućnost odlučivanja u sklopu svojih nadležnosti na svojoj teritoriji što sada nije slučaj“, rekao je Čanak.

On je kazao da je srednji nivo vlasti, nivo jedinica velične dva miliona stanovnika koji bi teritorije bile Vojvodina, Šumadija i niška oblast, spustio odgovornost odlučivanja na niži nivo bliže građanima.

Čanak je ponovio da se nedonošenjem zakona narušava ustavni poredak i preskače činjenica da ko ne poštuje taj deo ustavne obaveze, može da ne poštuje i bilo koji drugi član Ustava.

On je predloženi zakon i rezoluciju obrazlagao više od sat vremena i veći deo je posvetio istoriji.

Čanak: Nisam ugovorio sa Vučićem održavanje sednice parlamenta o Vojvodini

Predsednik i poslanik Lige socijaldemokratra Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da nije sa predsednicom parlamenta Majom Gojković i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da se u Skupštini Srbije održi sednica o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodine na predlog LSV-a.

„Da imam dogovor sa Aleksandrom Vučićem, ne bi bio problem da to bude usvojeno ili da se napravi predlog da bude po volji vladajuće većine“, rekao je Čanak novinarima u Skupštini Srbije.

Ukazujući da su na sednici parlamenta predstavnici Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije rekli da su protiv predloženih rešenja, on je kazao da je bez obzira na to ipak dobro da se o pitanju Vojvodine počelo govoriti.

On je rekao da je Predlog zakona o finansiranju Vojvodine koji je LSV dostavio onaj koji je 2013. godine vojvođanska administracija pravila, da bi ga potom predlagala poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov, pa da je onda LSV uzeo isti tekst.

Čanak je naveo da ako sada ne prođe zakon, neće odustati od njega i da će ga ponovo predlagati.

Povodom kritika da predstavlja „lažnu opoziciju“, Čanak je rekao da ne želi da stoji iza lidera Dveri Boška Obradovića.

„Ako treba da budem podoban da bih stajao iza Boška Obradovića i tapšao, onda više volim da sam nepodoban. Ako neko misli da će mu fašisti doneti slobodu, taj apsolutno ništa nije naučio iz istorije. A on je najbolji primer i naslednik Dimitrija Ljotića i to što iza njega stoje naši bivši koalicioni partneri mene ispunjava velikom tugom, jer sam te ljude gledao u mnogo časnijim situacijama“, rekao je Čanak.

SNS, SPS i SRS neće glasati za predlog zakona o finansiranju Vojvodine

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Tomić izjavila je danas da je za tu stranku i Vladu Srbije neprihvatljiv Predlog zakona o finansiranju Vojvodine.

„Mi treba da razgovaramo o finansiranju Vojvodine, ali ovaj koncept je neprihvatljiv za nas poslanike, SNS i Vladu koja odgovorno vodi državu“, rekla je Tomić u plenumu.

Ona je kazala da ne može da se „uzme nož i preseče budžet Srbije za trećinu“.

„To mora da bude deo planske, sistemske ferome. Ovaj predlog ne može da suspenduje zakon o budžetu za ovu godinu, zakon o poreskom sistemu i zakone koji se odnose na naknade za korišćenje javne svojine“, navela je Tomić.

Ona je istakla da je za SNS potpuno neprihvatljiv deo u kome se predviđa formiranje posebne Poreske uprave i PIO fonda.

Prema njenim rečima, Vojvodina će mnogo više prihodovati od investicionih projekata poput izgradnje gasovoda Turski tok i pruge Beograd – Budimpešta, nego što se predviđa predlogom zakona.

Na njene reči reagovao je predlagač zakona, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak koji je kazao da Tomićeva pravda kršenja Ustava primenom zakona o budžetu.

„Valjda treba da bude obrnuto, da se prvo sve uskladi sa Ustavom koji je i precizirao donošenje zakona o finansiranju Vojvodine“, replicirao je Čanak.

Čanak je kazao i da nije poenta vraćati sredstva iz centralne kase Vojvodini, već da sredstva ostanu tamo gde su i zarađena.

„To onda demorališe lokalno preduzetništvo, a neguje ulizništvo prema centralnoj vlasti“, kazao je Čanak.

LDP: Podržavamo predlog Lige socijaldemokrata Vojvodine

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je Ustav iz 2006. godine „osudio Vojvodinu na trajnu marginalizaciju“ i da je njenim građanima onemogućeno da odlučuju o svojim pravima na način koji oni žele.

„Zbog toga je Srbiji neophodna ustavna reforma, u okviru koje treba doći do najefikasnijeg uređenja Vojvodine, njene široke autonomije i omogućavanja korišćenja njenih potencijala. Žao nam je što Vlada Srbije ovo ne razume, pa je tako odbila Predlog rezolucije o Vojvodini i Predlog zakona o finansiranju Vojvodine, koje je Liga socijaldemokrata Vojvodine podnela, a koji će se naći na dnevnom redu zasedanja skupštine“, naveo je Jovanović.

On je najavio da će LDP podržati predloge Lige socijaldemokrata Vojvodine i da će svoje vreme za raspravu prepustiti poslanicima te stranke iz poslaničke grupe, kako bi na najbolji način branili interese građana Vojvodine.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga